8 antwoorden op “Ervaringen met Bauer,Jinko of LG zonnepanelen?”

  1. Bauer werkt volgens de Duitse kwaliteitsstandaarden. Het is een relatief klein bedrijf en niet te vergelijken met Jinko of LG.

  2. Uit deze 3 zou ik (als techneut en liefhebber van kwaliteit) absoluut voor LG kiezen, vanwege vermogen, uiterlijk, prestaties, garantie (en de zekerheid van de garantie) niet in het lijstje maar zeker de moeite waard REC. Buiten dit al, niet alleen je panelen bepalen het succes van je installatie het is een samenspel van paneel, omvormer, oriëntatie, kwaliteit van de montage, budget en periode waarover je wil redeneren.

  3. LG, evenals Sunpower zijn de absolute toppers. Kijk ook eens naar Qcells en REC die prijstechnisch veel interessanter zijn, maar in kwaliteit niet onderdoen. Solarwatt wordt hier aangeboden maar zijn evenals AEG glas-glas panelen vaak afkomstig uit de Chinese DMEGC fabriek. DMEGC is een erg goede zonnepanelen fabrikant en is ook altijd onder de Europese boycot van Chinese panelen uitgekomen.

  4. Heel veel discussies gaan over zonnepanelen, maar wat heb je aan goede zonnepanelen als de rest geen aandacht krijgt? Mijn visie: Begin bij het hart van iedere installatie: de omvormer. Als die niet goed is, doet de rest er niet toe. De volgende stap is de bekabeling. Ik lever standaard een dikkere 6 mm2 topsolarkabel die naast UV bestendig ook bestand is tegen ammoniak en visolievrij,, daardoor onaantrekkelijk voor knaagdieren (denk aan bijv steenmarters). Bovendien heeft deze kabel een langere levensduur dan de standaard solarkabel. Verder pas ik standaard extra kabel toe voor minimalisatie indictielus op ene dak. Dat verlaagt de kans op blikseminslag. Krijgt ook veel te weinig aandacht. Externe beschadigingen van panelen vallen niet onder de fabrieksgaranties. Slechte kabels (en stekkers!) zorgen voor ‘aderverkalking’ van het systeem, heb je nog weinig aan goede panelen en goede omvormer. De panelen zijn vervolgens de sluitpost. Hoeveel budget is er beschikbaar? Wil je een hoogwaardig LG paneel met 25 jaar fabrieksgarantie en 90,8% opbrengstgarantie na 25 jaar of wil je een duits Axitec paneel 144 cells met 15 jaar fabrieksgarantie en 85% opbrengstgarantie na 25 jaar of wil je een chinees Amerisolar paneel met 12 jaar fabrieksgarantie en 30 jaar opbrengstgarantie? Zo maar 3 merken waar ik goede ervaringen mee heb, maar ik heb ook Jinko Solar, Himin, Talesun en JA Solar geleverd. Ik leg klant verschillen uit en daarna mag die kiezen. En wil de klant een vergelijking met een ander paneel, prima, op basis van datasheet kan dan een vergelijking worden gemaakt. Ook binnen merken zijn soms panelen die ik beter of slechter vind. Vergelijk het maar met aanschaf van een auto. Van een bepaald merk dat de auto met een 1600cc motor erg goed zijn, maar met een 1800 cc motor juist niet. Dat is ook mogelijk met zonnepanelen. Groter is niet altijd per definitie beter. Er is wel keuze uit zo’n 40.000 verschillende zonnepanelen en die zijn niet allemaal goed of allemaal slecht. Het is ook maar net welk budget je hebt en waar je zelf goed gevoel bij hebt. Klant is koning en heeft recht op toelichting op de producten die hij koopt als daar om wordt gevraagd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *