Alimentatie inbrengen in de belastingen?
wanneer je na een echtscheiding allimentatie betaald aan je ex, dan zou je dit kunnen inbrengen bij de belastingsaangifte. maar hoe wordt dat berekend, hoeveel krijg je daar effectief van terug? stel nu als voorbeeld om makkelijk te rekenen dat je 100€ allimentatie betaald per maand, 1200€ per jaar. is dat dan de volledige som dat je terugtrekt van de belastingen? of hoe werkt dat? en hoe vul je dat in bij de aangifte?
80 % trek je terug
80 % mag je van uw inkomsten aftrekken , betekend niet dat je die terugkrijgt hé , van die 80 % krijg je max. de helft terug in de vorm van minder belasting betalen als je een hoog inkomen hebt.
80% maar als je niet veel bruto loon hebt kan je niet de volle 80% aftrekken
Dat snap ik niet. Dus mensen met een klein salaris kunnen minder onderhoudsgeld aftrekken dan mensen met een hoger loon volgens jou???
Ok ondertussen snap ik het. Het wordt afgetrokken van je inkomsten, zijn die niet hoog genoeg is er natuurlijk geen ruimte om af te trekken. Dank je voor je antwoord, helemaal duidelijk nu 👍
Jij mag het volledig betaalde alimentatiegeld van je inkomsten aftrekken (wordt voor 80% rekening mee gehouden) en de ontvang(st)er moet dit bedrag bij zijn of haar aangifte voegen (ook verrekend aan 80%). Je moet alleen bewijzen van effectieve betaling kunnen voorleggen zoals bvb bankstortingen of overschrijvingen.
de ontvangster is het kind en moet het aangeven dat wel, maar niet de andere ouder hé, daar bestaat blijkbaar soms nogal wat misverstand rond. Indien het natuurlijk over kinderalimentatie gaat, wat niet helemaal duidelijk is in dit geval.
Ik krijg allimentatie voor mijn 2 kinderen en moet dit toch ook aangeven op mijn belastingen, dus ik veronderstel dat zijn ex dat voor zichzelf ook moet doen…
Als dit alimentatie is als onderhoud voor de kinderen moet de ouder die het krijgt het NIET invullen op de belastingen omdat dit eigenlijk is voor de kinderen. Is het alimentatie voor de partner bv de ene ouder verdiende keiveel de andere minder dan moet de ontvangende ouder dit WEL aangeven. Daar is veel verwarring rond. Eot ofzo evt bijsteken als bewijs en uitreksel. Ookal komt dit op de ouder hun rekening en is dit voor het kind die alimentatie dan moet dit niet ingevuld worden op belasting.
staat op site onder welke code je moet zetten en u ex haar/zijn adres onder vermelden.. zo doe ik het toch. ni alleen mannen betalen alimentatie ook vrouwen btw🙄
Ik heb voor de eerste keer gestort met als vrije mededeling ‘alimentatie kinderen’… Is dit goed zo?
80% terug trekken,en de ex moet dat ook aangegeven maar hoeft er niks op te betalen,zo was dat vroeger bij mij
80procent kan je inbrengen en u ex moet die extra inkomsten ook aangeven aan de belastingen meestal is dat belastingsvrij inkomen de alimentatie
Als je een eigen bedrijf hebt en je betaald allimentatie,dan krijg je 60 % terug.
En degene die allimentatie krijgt bijvoorbeeld 1000 per maand, houd er ongeveer 500 euro van over. Waarom? Omdat je nog een extra aanslag krijgt Zorg verzekeringswetten wet. Dit is ingekomen na 2006. Dus als je na 2006 gescheiden bent komt de ZVW om de hoek kijken.Dit us in Nederland zo.
Vergeet op de buitengewone kosten niet door te geven. Dat is wat je nog bovenop de alimentatie moet betalen aan medische kosten, schoolkosten,…
Wij trekken elk jaar 3000 euro terug. We betalen elke maand 300 alimentatie. Tot 80 percent trek je ervan terug
Je mag idd 80% vh betaalde bedrag invullen. Dit bedrag krijg je niet terug, verhoogt je belastingsvrije som.
Dit komt omdat de ouder die het ontvangt, het kind ten laste neemt en de belastingsvrije som krijgt…
Ik weet niet hoeveel je terugkrijgt, maar zelfs de buitengewone kosten die je aan je ex voor de kinderen moet betalen kan je inbrengen. Hiervoor moet je wel rekeninguittreksels hebben waarin het staat dat je dat hebt betaalt aan haar en met mededeling waarom
Je kan 80% aftrekken van het belastbaar inkomen. Je krijgt dat niet terug… Je moet enkel op dat percentage geen belastingen betalen.
Volgens mij krijg je dat niet terug maar tellen ze dat op bij de belastingsvrije som waardoor je wel in een andere categorie kan terechtkomen en over het algemeen gewoon minder belastingen moet betalen.
Lees wel “kan terechtkomen” dat hoeft niet per definitie voor elke situatie zo te zijn, dat hangt van een heleboel persoonlijke factoren af.
Die som wordt van je inkomen afgetrokken zodanig dat het bedrag van je inkomen kleiner wordt en je minder belastingen.
In uw geval je dat jaar bv 10 000 euro verdient dan wordt die 1200 euro daar afgetrokken zodanig dat je niet op 10 000 euro belastingen moet betalen maar op 8800 euro. Simpel uitgelegd want er zijn nog andere zaken dat meetellen voor de berekening van je belastingen.
Om recht te hebben op de aftrek van het betaald onderhoudsgeld moet u het werkelijk betaalde bedrag in uw belastingaangifte vermelden in het vak VIII ‘Aftrekbare vorige verliezen en bestedingen’, punt 2.
Het volledige bedrag invullen (wel kunnen tonen op uittreksels als je controle hebt) en rekenen 80% mee ervan dat in je eindtotaal verrekend dan is
MIJN EX KAN DIT AFTREKKEN,WRDT DIT BIJ HOOG BEDRAG BELAST BIJ MIJ?heb IK Hier nadeel van?