De digitale teller : hoe zit het nu juist in elkaar?

Ik lees verschillende én verwarrende uitleg op internet.
De digitale teller : hoe zit het nu juist in elkaar?

1) kan men de digitale teller effectief weigeren en de oude analoge teller fysiek 15 jaar behouden?
2) of moet men de digitale teller : met 2 opties verplicht aanvaarden.En dan bij installering van de DT kunnen kiezen tussen 2 opties:

-Optie 1) 2 tellers, netverbruik+PV afzonderlijk en het verschil jaarlijks betalen. Toegevoegd met prosumenten toeslag ( geldig voor 15 jaar)

-Optie 2) Ook 2 tellers Maar zonder prosumenten toeslag..(?)

Graag dit kluwen enigszins ontward !


8 Antwoorden op “De digitale teller : hoe zit het nu juist in elkaar?”

 1. Keuze 1: digitale meter of analoge meter
  Keuze 2: met prosumententarief (afh. vd omvormer) of zonder prosumententarief (afh. van opname en afgave)

 2. Gerrit schreef:

  Dus fysiek 3 keuzes,
  Maar keuze voor de oude “analoge meter” komt overeenkomstig de te betalen factuur , eigenlijk op hetzelfde neer als de keuze voor digitale meter mét verschilfactuur + prosumententarief.
  Waarom zou men dan niet altijd voor de digitale meter kiezen met hetzelfde eindresultaat?

 3. Prosumententarief is nog max 15 jaar ( voor mensen die juist gelegd hebben )

 4. Zowel de oude (ferrarismeter) als de nieuwe (digitale) teller kunnen beiden geconsumeerde en geïnjecteerde stroom ‘meten’. Het terugdraaiende effect met beide tellers blijft voor zonnepanelen, die voor 2021 gelegd worden, gedurende 15 jaar behouden. Al de rest is koffiedik kijken tot na de verkiezingen..

 5. Bij digitale meter hebben de mensen die nu zonnepanelen leggen of gelegd hebben de keuze met prosumententarief (opname en afgave aan dezelfde prijs) of zonder prosumententarief (opname en afgave aan verschillend tarief)

 6. Wat ik zou aanraden is om een digitale meter te plaatsen met prosumententarief en dan een jaartje bekijken of het verder moet met of zonder prosumententarief.

 7. Gerrit schreef:

  Het discussiepunt is dat je op het ogenblik dat je bericht krijgt voor een digitale meter: je dat kan kiezen: ofwel behoud van de oude ferraris-meter (die terugdraait) oftewel kiest voor de digitale meter.
  Als je kiest voor de DM, moet je hierbij kiezen tussen
  keuze 1 : dat is 15 jaar prosumententarief + verschil netverbruik- zonnepaneelproductie. En u betaalt slechts netdistributie-kost op het verschil dat je effectief hebt verbruikt.
  ofwel
  Keuze 2 : géén prosumententarief; maar wel distributiekosten op het volledige electriciteitsverbruik van het net (zonder aftrek van uw zonnepaneelproductie op de afzonderlijke meter.

 8. euze 2 : je moet zoveel mogelijk dadelijk (tijdens productie verbruiken) het teveel wordt afgegeven en hier krijg je 5cent/kw voor, hetgeen je buiten uw productie afneemt betaal je aan 25cent/kw. Dus hier moet je even zelf uitrekenen wat het beste is voor u en of het rendeert om een extra batterij aan te schaffen als je gaat voor de 2de optie


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.