Dossier Brandverzekeringen 2022

De brandverzekering is één van de bekendste verzekeringsformules op de markt. Deze verzekering zorgt dat de waarde van je woning en inboedel beschermt is tegen bijvoorbeeld brand, stormschade of overstromingen. Daarnaast ben je door een brandverzekering ook beschermt als andere personen schade ondervinden door jouw woning. Bijvoorbeeld als een brand van je woning overslaat naar een naburig pand of mocht een dakpan van je huis op de auto van een voorbijganger vliegen.

Hoe kan je een brandverzekering vergelijken?

Veel mensen maken de fout om puur op basis van prijs te gaan beslissen bij welke maatschappij ze hun polis gaan afsluiten. De grote meerderheid kiest dan ook nog eens gewoon voor de goedkoopste offerte die ze hebben ontvangen. Het is echter heel belangrijk te kijken om na te gaan welke dekkingen juist inbegrepen zijn in de offerte die je hebt ontvangen en wat de forfaits zijn die je moet laten vallen bij een schade aangifte.

Vraag dus zeker bij meerdere maatschappijen een offerte aan, kies niet persé voor het goedkoopste voorstel en het ook is niet omdat vrienden of kennissen bijvoorbeeld hun brandverzekering bij KBC hebben afgesloten dat dat product ook het best op jouw profiel van toepassing is.

Is een brandverzekering verplicht?

Voor wie in zijn eigen huis woont, is het niet wettelijk verplicht om een woonverzekering af te sluiten. Veel banken zullen echter een brandverzekering vereisten bij de aanvraag van een hypothecaire lening. Bij een hypothecaire lening geeft u namelijk uw woning in onderpand en op deze manier is de bank zeker dat ook in het geval van een brand zij hun geld kunnen recupereren indien nodig.

Als je huurt dan liggen de kaarten anders. Een brandverzekering (of woningverzekering) is wettelijk verplicht voor huurders in Wallonië en Vlaanderen. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dat niet het geval.

Kan je de brandverzekering doorrekenen aan de huurder?

De verhuurder mag de kosten van zijn brandverzekering van het gebouw niet doorrekenen aan de huurders. De wetgeving hierover is zeer duidelijk, het mag niet omdat in het dwingende gedeelte van de wet staat “De verhuurder betaalt de kosten en lasten die te maken hebben met de zakelijke rechten op de woning” bij de kostenverdeling en dit is dus dwingend voor de kosten doorrekening. 

Wat met de brandverzekering na overlijden?

Na het overlijden van iemand worden de verzekeringspolissen die op zijn/haar naam staan niet automatisch stopgezet. De wettige erfgenamen “erven” deze contracten en zij hebben dan ook de plicht om de verzekeraar zo snel mogelijk op de hoogte te brengen. Als het huis verkocht wordt is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er een brandverzekering afgesloten blijft tot het effectieve moment van verkoop. Als bijvoorbeeld de langstlevende partner in het huis blijft wonen is het aangeraden om de brandverzekering over te zetten op de naam van deze persoon. Uw verzekeraar zal hiervoor zorgen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.