Dossier Pensioensparen 2022

Zoals we allemaal weten is het wettelijk pensioen geen vetpot en kan je best zelf zorgen voor een aanvullend pensioen. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden maar één van de bekendste formules is pensioensparen.

Bedrag pensioensparen 2022

Normaal wordt het fiscale maximumbedrag elk jaar geindexeerd, daarom is het zeer belangrijk om te weten wat het door de overheid vastgelegde bedrag is voor 2022. Sinds enkele jaren zijn er 2 fiscale maximumbedragen, afhankelijk of je kiest voor de formule die je 25% of 30% belastingvermindering oplevert.

Als je gaat voor de formule van 30% belastingvermindering mag je in 2022 990 euro aan pensioensparen doen op jaarbasis.

Als je gaat voor de formule van 25% belastingvermindering mag je in 2022 1.270 euro aan pensioensparen doen op jaarbasis.

Hoe zit dat met pensioensparen en de belastingen?

Pensioensparen levert een belastingvoordeel op. Hiervoor neem je het bedrag dat je aan pensioensparen hebt gedaan en vermenigvuldig dit met 30% (bij een maximale storting van 990 euro) of 25% (bij een maximale storting van 1270 euro). Dit bedrag wordt vervolgens als korting afgetrokken van uw te betalen belastingen.

Kan ik ook maandelijks storten ipv op jaarbasis?

Bij de meeste aanbieders van pensioensparen heb je inderdaad de keuze uit een jaarlijkse of een maandelijkse storting. Kies je momenteel voor een jaarlijkse storting dan betaal je in 2022, éénmalig 990 euro. Kies je voor een maandelijkse storting dan betaal je 990 euro / 12 = 82,5 euro per maand.

Als je voor een jaarlijkse storting kiest weet dan dat het interessanter is om dit bedrag aan het begin van het jaar te storten. Voor je belastingsvoordeel maakt dit geen verschil maar doordat je geld dan steeds bijna een jaar langer geïnvesteerd is, kan het ook langer “werken” om rendement op te leveren.

Wat is de code voor pensioensparen op mijn belastingaangifte?

Bent u een man? Dan is dit de code 1361 op uw aangifte. Ben u een vrouw? Dan is dit de code 2361 op uw aangifte. Hier mag u een bedrag van maximaal 990 euro of 1270 euro invullen afhankelijk van de formule die u gekozen heeft. Dat is het maximumbedrag dat u aan pensioensparen kan doen voor inkomsten 2021, aanslagjaar 2022.

Kan je al aan pensioensparen doen als je nog student bent?

Kort en krachtig, ja. Vanaf de leeftijd van 18 jaar kan men aan pensioensparen doen. De verwarring ontstaat doordat je wel aan pensioensparen kan doen vanaf 18 jaar maar als je ook wil genieten van het belastingsvoordeel je inkomsten moet hebben. Als het bedrag van uw belasting nul is (omdat u geen of weinig inkomsten heeft), heb je geen recht op een belastingvermindering voor pensioensparen.

Hoe zit dat met pensioensparen in het jaar dat je 60 wordt?

In het jaar dat u 60 jaar wordt betaalt u belastingen op het opgebouwde kapitaal van uw pensioensparen. Deze belasting bedraagt momenteel 8% en noemt men ook wel eens “de eindbelasting”. Hierna kan u volledig belastingvrij doorsparen tot uw 64e. Dat betekent dat u geen belastingen betaalt op deze stortingen, maar wel nog elk jaar van een belastingvoordeel profiteert.

Zijn er instapkosten bij pensioensparen?

Banken hebben het bij het afsluiten van een pensioenspaarformule enkel over de voordelen die u als klant heeft als product maar natuurlijk willen de banken ook iets verdienen aan dit product en zijn er dus kosten aan verbonden. De instapkosten worden automatisch van het bedrag afgetrokken dat je stort. De instapkosten zijn bij een pensioenspaarverzekering veel hoger dan bij een pensioenspaarfonds. Vaak zelfs rond de 6%, terwijl je bij een fonds soms maar 2% instapkosten betaalt. Daarnaast betaal je bij een pensioenspaarfonds meestal ook nog “lopende kosten”. Als je formules op de markt wil gaan vergelijken zal je dus niet alleen hun historische rendementen gaan moeten vergelijken maar ook de instapkosten en de lopende kosten die worden aangerekend.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.