Hoe voor aanvullend pensioen sparen?

Wat is volgens jullie een goede manier om alvast wat te sparen? Pensioenspaarplan ? Gewoon een spaarrekening? Geld in een 🧦 onder de matras? 😊 Kúnnen jullie sparen in deze tijden als ik zo curieus mag zijn? ik hoop een manier te vinden waar ze later dan niet een groot deel van je spaargeld afhouden voor de staat… dank je wel 🙂


19 Antwoorden op “Hoe voor aanvullend pensioen sparen?”

 1. Vastgoed en cryptocurrency. Zeker nu niet sparen de inflatie is 7%

 2. Carmen schreef:

  Zorgen dat je een eigen woning hebt zodat je niet meer moet huren als je met pensioen bent en moet rondkomen met minder dan als je werkt.

 3. Veerle schreef:

  Eigen woonst + een 2e om huuropbrengst te genereren (of bij te leggen bij je pensioen)

 4. Vastgoed is inderdaad de allerbeste en veiligste belegging die je kan doen. Kort door de bocht genomen mag je stellen dat als je het verhuurt, de huurder het grootste deel van je kapitaal afbetaald en het verliest nooit in waarde, kan alleen maar stijgen. Maar net als bij elke grote belegging moet je al wel wat kapitaal bezitten alvorens je daar kan aan beginnen en je moet ook geluk hebben met een goede huurder anders brengt het heel veel zorgen en miserie mee ook. Maar uiteindelijk naar later bekeken als je het verkoopt bij je pensioen heb je wel ineens een hele grote pot spaargeld.
  In pensioensparen geloof ik zelf niet, dan zet ik het liever zelf op een rekening waar je er altijd aan kan en je niet afhankelijk bent van allerlei (wettelijke)beperkingen. Voor dat beetje belastingsvoordeel hoef je het niet te doen, maar dat is mijn mening.

 5. Ik heb goud aangekocht, met een hoog rendement. Goud is altijd goed
  Ik doe dit wel via een officieel bedrijf,zodat ik ook zeker weet dat het 100% goud is, plus ik heb aandelen in het bedrijf die jaarlijks ook nog opbrengen, wat ik dan ook weer in goud omzet.

 6. Liesbeth schreef:

  Mijn werkgever biedt een groepsverzekering aan waardoor er mooi bedrag zal gespaard zijn voor mijn pensioen. Mss is dat bij u ook het geval? Het is een hulp allesinds naast het feit dat ik een eigen woning heb en persoonlijk aan pensioensparen doe. Mocht je het nu niet hebben via je werkgever maar ooit veranderen van werk, kan dat een rol spelen in jouw keuze van werkgever. Succes alvast! Mss vind je nog meer info op wikifin.be?

 7. marleen schreef:

  Ik doe aan pensioensparen en langetermijnsparen. Ik weet dat ik daar ook belastingen op moet betalen maar mij ontbreken de financiën om te investeren in vastgoed en dergelijke..

 8. Ik investeer momenteel wat in Holdings en ETF’s, m.i. beter dan pensioensparen, vertrouw onze overheid voor geen haar. Eigen woonst is ook veel waard, alles afhankelijk van ieders mogelijkheden uiteraard.

 9. Claudio schreef:

  Beleggen. Het brengt veel meer op dan samenwerken met banken. Er zijn ongelooflijk veel mogelijkheden. Maar je moet je erin verdiepen. Ik ben zelf actief op 6 a 7 platforms. Sommige zet ik geld vast. Na een jaar verdubbeld dat. En andere platforms is het traden. Nogmaals, je moet wel willen en je erin verdiepen. In het begin is het heel veel zoeken. Maar je leert met de dag en je verdient er meer en meer aan op langere termijn.

 10. Wij hebben geïnvesteerd in garages, minimum aan kosten qua onderhoud en gegarandeerde maandelijkse opbrengst en als je ze verkoopt en de ligging is goed, gegarandeerd minstens je inzet terug (en hopelijk ook winst)

 11. Mijn eigen huis en pensioensparen. Verder doe ik ‘beleg je kleingeld via KBC. Meer voor het idee maar ooit ga ik daarvan eens goed op restaurant kunnen gaan 🤣

 12. Pieter schreef:

  Goud kopen en een klein bedrag per maand investeren in bitcoin. Werkt tot nu toe zeer goed.

 13. Celine schreef:

  een huis zodat je geen huishuur hebt later als je met een pensioen moet rondkomen. Helaas besef ik dat dit niet voor iedereen mogelijk is..

 14. Een eigen huis, pensioensparen en een werkgever die een pensioenplan heeft…

 15. Ik zou eerst maar eens mij gaan verdiepen in het pensioenfonds waar je nu lid van bent, of bent geweest. Dan kijken op de site van de belasting wat die met je inkomen doen als je met pensioen gaat. Dan eens uit gaan rekenen, wat je denkt aan pensioen nodig te hebben, om te kunnen leven zoals je wilt. En als je dan een basiskennis hebt, weet je tenminste welke vragen je moet stellen bij een adviseur.
  Maar let wel: als iets te mooi klinkt om waar te zijn (50% rendement bijvoorbeeld 😉 ) is het vaak ook niet waar.
  Ga niets beleggen,dat je niet zou kunnen missen. als je het niet terugkrijgt.
  Een advies dat ik zelf kreeg vroeger ivm belegopties voor de studie van de kinderen. Als je daar nu aan mee gaat doen, dan moet je je nu een boterham uit de mond sparen en wie weet wat er nog allemaal voor de eindstreep gebeurt. Je kunt ook gewoon sparen. Dat heb ik gedaan, uiteindelijk brachten die fondsen minder op en heb ik het gespaarde geld niet nodig gehad en zo aan de kinderen meegegeven.

 16. als je kan combineer een aantal zaken, probeer een eigen huis te verwerven, + als het kan doe aan pensioensparen,+ als het kan probeer bvb 1à2% van je netto-inkomsten maandelijks in een langlopend beleggingsplan, je zal het niet direct merken, maar naarmate de jaren voorbij gaan kan je op die manier een spaarpot opbouwen voor je pensioen…

 17. Michael schreef:

  Eigendom kopen (als het gaat) zodat je tijdens je pensioenjaren niet nog huur moet betalen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.