Hoe weet ik of mijn zonnepanelen goed/optimaal werken?

Ik heb vorig jaar 20 zonnepanelen laten plaatsen 260w op dak gericht naar het zuiden. Maar heb de indruk dat ze niet goed werken, namelijk het was gisteren prachtig weer, geen wolkje aan de lucht, geen schaduw rond huis, open vlakte. Op een ganse dag brengen die ongeveer 8 kwh op en om 15u produceerde ze 675 watt, is dat normaal? Bij mijn zus brengen die ongeveer het 3dubbele op en liggen ol 10 jaar op zijn dak en heeft ook 20 panelen. Hoe weet ik dat deze perfect werken of kan je dat uittesten wat die moeten geven?


14 Antwoorden op “Hoe weet ik of mijn zonnepanelen goed/optimaal werken?”

 1. Als die 3 in dezelfde string zitten brengen alle panelen maar evenveel op als die noord gerichte

 2. Brecht schreef:

  klopt. Zal wss daaraan liggen. Overschakelen naar SolarEdge zou oplossing kunnen bieden. Of de 3 panelen aan de andere kant wegnemen.

 3. Heel vreemd dat er 3 aan de noordkant liggen. Als deze op dezelfde string zijn aangesloten zul je nooit veel opbrengsten hebben. Heb je een elektrisch schema? Daaraan kun je al heel veel zien

 4. Charline schreef:

  Op de zelfde kring een op noorden en de andere brengen niet op das zelfde met als alles echt op zuiden zit en er is een waar een boom voor zit is het ook om zeep vrees ervoor

 5. Dan had je misschien beter zonnepanelen gekozen die ook met schaduw om kunnen gaan. Hier zitten we ook met een dakkapel die sommige panelen soms zonder zon zetten. Deze schakelen dan (deels) uit zonder dat ze invloed op de andere hebben. Hier zijn het 26 panelen en hebben gisteren 42 kwp opgebracht.

 6. Zeker niet normaal. Mijn panelen zijn van 2011, heb er 12 liggen (3400Wp) en de mijn brengen op zo’n dag als gisteren ruim boven de 20kwh op…

 7. Frederik schreef:

  Dan moet je op al de panelen van de volledige string waar de panelen van de noordzijde op aangesloten zijn voorzien optimizers. +- 50€ per optimizer.

 8. Jeroen schreef:

  de drie panelen in het noorden verpesten de boel. Wie plaatst er nu ook 3 panelen naar het noorden, nutteloos?!? Omdat de panelen in serie staan zorgen ze dus voor hetgeen wat jij nu ervaart. Oplossing, haal ze er al op z’n minst tussenuit, moet je nog wel je spanning halen om de omvormer detig te laten werken, maar dat zijn zorgen voor later

 9. Voila, ook meteen wat in dacht. Wie plaatst er daar nu in godsnaam nog panelen, zeker icm een serieschakeling… Das om problemen vragen. Als je geen schaduw krijgt aan de zuidkant dan haal je de panelen aan de noordkant weg. Krijg je wél schaduw aan de zuidkant, dan had je voor een parallelschakeling moeten kiezen.
  Hier 16 panelen van elk 320wp, opbrengst gisteren was een dikke 32 kwh.

 10. Hoe zijn de zonnepanelen aangesloten? Per rij in serie of alles in serie? Of allemaal parallel? Is van groot belang voor de werking van zonnepanelen.

 11. De keuze voor een serie of parallel schakeling hangt altijd af van de situatie. Met Power optimizers en micro omvormers kan je de opbrengst zien per paneel. Dat kan je niet met een string omvormer. Ik geef de voorkeur aan optimizers omdat er dan minder elektronica op het dak ligt. En de leveranciers geven lange garanties. Elektronica is immers gevoelig voor extreme temperaturen en vocht.

 12. En beetje installateur weet dat alle panelen op 1 kring hetzelfde type zonlicht moeten krijgen omdat de ketting maar zo sterk is als de zwakste schakel
  Ik zou die aanspreken en zeggen dat hij het moet komen fixen.
  Ook al het feit dat hij zich zo misrekend heeft en ze dan maar eens smijt zegt al genoeg

 13. wij hebben niet gekozen voor optimizers dit omdat ons dak op het zuid-zuidwesten ligt. Het extra budget wat je aan optimizers nodig hebt ga ik in mijn terugverdien periode niet terug verdienen. Ook dit is uit te rekenen.

 14. U installatie is maar zo sterk als u zwakste paneel. M.a.w die 3 op de noordkant trekken heel het vermogen naar beneden wanneer de zon op het zuiderkant schijnt. Er zal wel een reden zijn waarom ze failliet gegaan zijn want als dit al wordt gedaan door de firma zou ik niet verschieten dat er nog mankementen aant licht zullen komen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.