Krijg je een boete als je je huis terug snel verkoopt?

Ik las hier eens dat je een boete kan krijgen van de belastingen als je je huis snel terug verkoopt (binnen 3 tot 5 jaar?) . Is dit enkel wanneer er een klein beschrijf was ? Waar slaat de boete op ?


21 Antwoorden op “Krijg je een boete als je je huis terug snel verkoopt?”

 1. Ik weet de termijn niet juist, maar als je inderdaad binnen die termijn terug verkoopt en je hebt het huis aangekocht met een klein beschrijf moet je het verschil tussen dat klein beschrijf en een groot beschrijf betalen.

 2. Tatiana schreef:

  De boete wordt bepaald op de meerwaarde van het huis .

 3. klein beschrijf – als je binnen de 3 jaar verhuist moet je de meerkost van groot beschrijf betalen + een boete

 4. Wij hadden groot beschrijf dus geen boete? Wel bij de bank moest ik iets nieuw willen kopen alleen?

 5. Inderdaad, bij groot beschrijf hoef je geen rekening te houden met termijnen dat je er zelf in moet blijven wonen.

 6. Virginie schreef:

  is ook bij groot beschrijf. Boete is ongeveer 1500 euro (toch bij groot beschrijf). En is binnen de 3 jaar.

 7. bertty schreef:

  Bij groot beschrijf enkel indien je vb van een gemeente gekocht hebt: dan staan er voorwaarden in de akte die je moet naleven. Wanneer je van een particulier koopt kan je bij groot beschrijf doen wat je wil.

 8. Vanessa schreef:

  is binnen de 2 jaar na aankoop, maakt niet uit welk type beschrijf. Koos je voor een abbatement, dan is de periode langer

 9. Sylvia schreef:

  Bel is naar de bank waar ge geleend hebt of notaris – wat weet een leek hiervan ? Wij kennen het beschrijf toch niet

 10. Marianne schreef:

  5% ofwel klein beschrijf is een gunst van de staat uit, dat is 5% berekend op uw aankoopwaarde.
  Als je een huis koopt aan klein beschrijf en je staat er niet minstens 3 jaar gedomicilieerd, moet je de andere 5% nog bijbetalen van de aankoop van het huis. Dit bedrag + een administratieve boete van rond de 625 euro.
  Persoonlijke ervaring + aantal jaar in het notariaat gewerkt

 11. Annelore schreef:

  Wij waren hier niet van op de hoogte en hebben over een paar weken hiervan bericht gekregen. Wetende dat wij ondertussen ons huis 6jaar geleden verkocht hebben en nu pas komt de boete en dat is er niet naast amai… sloeg bijna achterover want dat zijn kosten waar een mens geen rekening mee houdt. Wij hadden het meer dan 3 jaar gekocht maar hebben er slechts 2,5 jaar gedomicileerd geweest.

 12. Marianne schreef:

  Ik zeg het: Goe nakijken of je bij nieuwe aankoop vermindering hebt gekregen op uw registratierechten of recht had op teruggave nadien, want dan moet je niks betalen
  Ik ben hier zeker niet de enige in! Op allerlei forums gezien dat dit gebeurd is. Mensen die dit niet moeten betalen en toch een brief krijgen… eerst eens langsgaan of horen bij de notaris, om 100% zeker te zijn en ni zomaar duizenden euros ten onrechte kwijt zijn

 13. Wat bedoelen jullie met teruggave registratierechten? Werd dat niet automatisch verrekend als we het andere huis aangekocht hebben? Hoe kan ik dit nakijken?

 14. Gunther schreef:

  Normaal staat dat in uw akte, bij ons was dit toch zo. Wij hebben eerst ons huis verkocht, en 10 min later ons nieuwe huis gekocht­čśé. Dus was dit terug eerste woning en dus geen probleem met verminderde registratierechten. Staat ook in uw akte dat je er binnen de 2j moet wonen, en 3 j blijft wonen. Best jullie akte eens nalezen, want als dit er niet instaat, is er toch ergens iets fout gelopen.

 15. Als je dat verkoopt op.klein beschrijf binnen de termijn van 3 jaar kan je dat welgeteld bijna 4000 euro per persoon kosten… best wegens overmacht aanvragen bij notaris mvg

 16. Pas wel op. Het is vanaf dat je uw domicile daar hebt en dan 3 jaar tellen. Dan is er geen boete. Wij hadden klein beschrijf ook abattement en we moesten er 3 jaar echt wonen.

 17. Eigen ervaring: een woning verkocht in 2004 na 6 jaar en hebben 33% belastingen moeten op de meerwaarde, kostenplaatje 24000euro! Meerwaarde was zo hoog omdat bij aankoop het aankoopbedrag deels voor de woning en deels overname krantenwinkel. Bij onze verkoop geen overnemer voor winkel dus groot verschil in aankoop/verkoop. De eerste 7 jaar is 33%, dan van 8-14 jaar 17,5 %. Hoe kan je dat voorkomen? Je verkoop als dwingend bewijzen bv bij bankroet of echtscheiding zorgen dat woonst verkocht wordt binnen de gerechtsprocedures.

 18. Tjorgen schreef:

  Gaat over verlaagd abbattement. 1 vd voorwaarden is dat je er 3j woont. Anders moet je da terug betalen

 19. Wesley schreef:

  Pas op meid die boete zul je krijgen hoe dan ook laat je niks wijsmaken van mensen die hun huis verkocht hebben en jaren later hun boete nog nt gehad hebben vergeet nt het gaat hier over de belastingen eh die werken met terug werkende kracht tegen belasting doe je niks is het 12 jaar later ge zal hem krijgen breuk of nt het zal elk de helft zijn dan


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.