22 Antwoorden op “Pensioensparen, ja of nee?”

 1. Veronique schreef:

  Pensioensparen is toch voor iedereen je moet wel een bepaald bedrag sparen omdat te kunnen aftrekken van de belastingen hé 🙂

 2. Leentje schreef:

  In principe zou ik zeggen: doen! Elke euro die je opzij zet is er een, of je het nu fiscaal kan inbrengen of niet. Je kapitaal is gegarandeerd er kan alleen maar geld bijkomen. De vraag is natuurlijk hoe oud u nu bent. Ik ben er op mijn 22ste aan begonnen, dus voor mij zal het, ook na de kosten bij het vrijkomen van het geld, een meerwaarde zijn…

 3. Isabelle schreef:

  Het fiscale voordeel komt overeen met 30 à 40% (afhankelijk van je inkomen) van de betaalde premie. Je mag zoveel sparen als je wilt, maar er is wel een maximumbedrag vastgelegd dat in aanmerking komt voor de belastingvermindering.

  Om een belastingvermindering te kunnen krijgen, moet je ook effectief belastingen betalen. Belastingplichtigen die leven van een beperkt vervangingsinkomen, zoals een ziekte- of invaliditeitsuitkering of een klein pensioen, zullen niet kunnen genieten van de belastingvoordelen.

  Houd er wel rekening mee dat je later belastingen moet betalen op het totale bedrag dat je met pensioensparen gespaard hebt. Dit is de taks op het langetermijnsparen. Deze belasting wordt normaal gezien geheven in het jaar dat je 60 jaar oud wordt. op het bedrag dat je na je 60ste spaart, wordt geen eindbelasting meer geheven.

 4. ik ben al een tijdje op invaliditeit wegens een arbeidsongeval,en mijn pensioensparen word nog elk jaar mee verrekend in mijn belastingen

 5. Als je belastingen betaald, kan het altijd in mindering gebracht worden.
  Als je geen belastingen betaald, kan er ook niets in mindering gebracht worden.
  Je kan alleen maar geld terugkrijgen van datgene je teveel hebt betaald.
  Meestal betaald iedereen belastingen, dit wordt meestal op voorhand al afgehouden door de werkgever of diegene die je uitbetaald. Dat kan veel of weinig zijn.

 6. Veronique schreef:

  hang er idd vanaf of je belastingen betaalt nu of niet voor de belastingsvermindering (hoogte v je inkomen v belang dus)
  ik betaal geen belastingen en ik heb geen belastingsreturn op mijn pensioensparen

 7. Nadine schreef:

  Over 2 jaar kreeg ik 863 euro terug v de belasting, had nadien men pensioensparen in pauze gezet, daar ik enorm veel kosten heb wegens operatie en nazorg, dus ik kreeg veel minder terug v belasting.die mevr die men brief invulde zei nog: je had beter u pensioensparen verder gedaan , want dit is nu het resultaat dat je een pak minder terug krijgt

 8. als je invaliditieit hebt, kan je idd niks aftrekken, omdat je eigl geen belastingen betaalt (vergeten veel mensen hoor, ook bij giften is dit zo); als het eraf kan, zou ik het wel proberen te doen, want dat is eigl het enige waarmee je wat meer opbouwt voor later, gewoon sparen levert niks op; je moet natuurlijk wel zien dat je het geld ook echt kan missen, want je kan er niet aan tot je op pensioenleeftijd bent, tenzij je het afkoopt, maar dan moet je een grote boete betalen omdat je contractbreuk doet

 9. Idd zeer zeker aftrekbaar!!!! Wie dit niet kan ingeven kan beter een andere boekhouder zoeken!!!

 10. Je moet natuurlijk wel belastingen betalen, anders kan je het er niet aftrekken. Mensen op invaliditeit hebben soms een te laag inkomen. Als je onder een bepaald bedrag zit, betaal je geen belastingen. Je kan niet iets van niets aftrekken.

 11. Goedele schreef:

  Iemand raad en of advies wat te doen wanneer pensioensparen niet interessant wegens niet kunnen aftrekken door te kleine invaliditeitsuitkering Ik zou later toch iets extra willen

 12. Nadine schreef:

  Je kan pensioensparen altijd doen, is het nu niet nuttig wegens niet aftrekbaar, heb je er later toch de vruchten van, en dat is wel belangrijkst denk ik

 13. Evelyn schreef:

  Wat dat aftrekken betreft, ook al betaal je geen belastingen, toch kan je aftrekken hoor, ik was nog student toen ik met mijn vriend een huis kocht, volgens de eerste boekhouder kon ik inderdaad niet aftrekken voor de lening aangezien ik geen belastingen betaalde maar volgens de volgende ging dit wel. Goed dat ik een 2de mening gevraagd had zo heb ik een mooi sommetje teruggekregen, wat ik dus bij de eerste niet zou gehad hebben

 14. Of het nu aftrekbaar is of niet? Als je pensioensparen wil doen voor later? Heeft die aftrekpost er toch weinig mee te maken? Velen doen dit omwille van de aftrekpost. Maar ook al is die er niet? En jij wil een centje opzij leggen? Waarom dan niet?

 15. Stephanie schreef:

  Het is zeker aftrekbaar! Ik kan per jaar een maximum van 900€ in mijn belastingaangifte steken. Ik zet er 75€ per maand op. Eens met pensioen zal ik een aardig bedrag gespaard hebben wat toch leuk is om je oude dag door te komen. Maar overlaatst zag ik in de krant dat je ook je syndicale premie in je aangifte kan steken. Weet iemand of dit klopt. Ik betaal daarvoor bijna 17€ per maand wat jaarlijks toch op een 200€ komt..

 16. Ik spaar een klein bedrag per maand; vroeger was dit meer maar nu niet meer haalbaar om meer voor pensioensparen opzij te leggen.

 17. Maryse schreef:

  Als je op invaliditeit terecht komt,blijf je wel pensioensparen betalen,maar wordt niet meer op belastingen rekening mee gehouden

 18. Is vooral intressant als je er jong mee begint . Je kan dan met een klein bedrag op al die jaren wel iets opbouwen .Ben er zelf al meer dan 25 jaar mee bezig vanaf dag 1 dat ik begon te werken . Is maar een klein bedrag per maand maar zo voel ik het bijna niet . Heb het gedaan op aanraden van mijn papa , die me altijd op hart gedrukt heeft om dit te doen omdat het pensioen niet meer zou zijn wat het geweest is door de jaren heen … en ik denk dat hij gelijk gaat krijgen

 19. Ingrid schreef:

  Ja idd maar zelfs aan het pensioensparen raken ze…ik doe ook aan pensoeinsparen

 20. Isabelle schreef:

  Als het niet fiscaal aftrekbaar is, kunt ge het toch beter op uw eigen spaarboekje zetten? Stel dat je het in de nabije toekomst nodig hebt, dan kunt ge er altijd aan zonder boetes te moeten betalen. Bij pensioensparen moet je hierop inleveren als je het voor de termijn terugvraagt

 21. Ik heb het door onvoorziene omstandigheden moeten afhalen enkele jaren terug …ik had toen een 10jr elke mnd een klein bedrag gepaard hetgeen wat ik er van overhield was om te huilen 😢

 22. Bij vroegtijdige afhaling betaal je boetes en een soort belasting ik hield van die spaarcentjes ni vl over je verliest er zeker 33% van .


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.