46 Antwoorden op “Pensioensparen vs lange termijn sparen?”

 1. Valere schreef:

  Zo jong mogelijk en bij Argenta, geen instapkosten en hoog rendement!

 2. Alle twee belastingen voordelen lange termijn sparen is niet interessant als je een woonlening hebt dan kun je beter alleen pensioen sparen doen en zo als hierboven inderdaad argenta top en als je jong begint beter geen defensief nemen brengt minder blijf toch lang staan pak je beter dynamisch brengt meer op

 3. Dat zijn 2 aparte peilers dus …
  Vergeet de eindbelasting niet op eind datum van 10% bij Pensioensparen…

 4. ik vermoed dat Dean het enkel op lange termijn sparen heeft. Zover ik weet als je een woonlening hebt en je zit aan de maximum kan je niets meer inbrengen van het lange termijn sparen vermits dit hetzelfde potje is. Pensioensparen kan je wel inbrengen ook al zit je aan u plafond van uw woonlening

 5. Jep da dacht ik wel mja gmoet zo bekijken e al die tijd kan je het inbrengen dan is 10% nog ni overdreven mo tis 1 met inetersten en 1 vant werk gewoon

 6. Jazeker niet maar de eindbelasting blijft wel een feit en op die manier geef je n serieus deel van dat belastingvoordeel terug …

 7. Sowieso doen, zo snel mogelijk maar elk jaar wel niet meer dan een bepaald bedrag. Anders is het fiscaal niet voordelig

 8. Ik snap niet waarom pensisoensparen zo in is? 🤔 als er iets met je gebeurd voor je op pensioen kan gaan heb je er nooit iets aan gehad

 9. En als je op pensioen gaat en tegen dan is er amper nog geld voor dan heb je toch iets 🙂.

 10. Céline schreef:

  Pensioensparen zo snel mogelijk! Ik begon in mijn eerst werkende jaar. Bij KBC, pricos

 11. Francois schreef:

  Zelf sparen, want pensioensparen is zo voordelig niet . Je kan het inbrengen in je belastingen . Als het je zal uitbetaald worden ga je het dik en dubbel moeten teruggeven , ook al heb je het op al die jaren maar éénmaal ingebracht in je belastingaangifte . Het veel grotere nadeel . Stel dat je in overwachte financiële problemen komt en je wil het terugkopen , van wat je al gespaard hebt zul je maar 40 % krijgen .

 12. wat best wel logisch is aangezien dit geld voor u pensioen aftrekbaar is en als je het niet voor u pensioen gebruikt krijgt ge da belastingsvoordeel niet … de interest op u rekening heb je sowieso dus dit is echt 1000 keer voordeliger dan een gewone rekening

 13. Wat brengt de dag vandaag nog een gewoone spaar rekening op toch niks ja enkele euros pensioen sparen is echt wel voordelig

 14. Kimberly schreef:

  40%??? Euh kijk pensioensparen kan je per jaar max 940 euro inbrengen wat samen komt met 282 euro belastingsvoordeel. Vraag je u geld terug voor je u pensioenleeftijd hebt bereikt…. dan betaal je al die jaren dat je die 30% hebt ingebracht terug (houden ze af van de som) + 3 % boete. Nu spaar je tot je de pensioen leeftijd hebt bereikt…. dan zal je in totaal 8% betalen!!! En die 8 % wordt niet van den eerste keer afgehouden dit is gespreid over een x aantal jaren. Die 8 procent weegt absoluut niet op tegen de 30% die je jaarlijks hebt kunnen inbrengen. Pensioensparen tak 21. Tot uw dienst

 15. Arlette schreef:

  ik ging wettelijk op pensioen met 56 jaar. toch moest ik de zwaarste belasting hierop betalen + successierechten + het jaar erop werd dit aan de personenbelasting gekoppeld. Alleen dikke dikke verlies.

 16. Van zodra je belasting moet betalen. Eigenlijk zinloos als student

 17. als je elke maand 85 euro spaart bespaar je op 30 jaar 10.000 euro belastingen, ik vind da wel de moeite …..

 18. Maar als je weinig tot geen belastingen moet betalen omdat je werkgever voldoende af houd dan doe je er toch geen voordeel mee? 🤔 dat is de reden waarom ik er voorlopig nog niet aan begin en zelf blijf verder sparen.

 19. Frances schreef:

  Maaike, als je geen belastingen moet betalen – dus eigenlijk betaal je dan met pensioensparen te veel – dan krijg je gewoon dit bedrag van de belastingen toch terug gestort bij de afrekening van de belastingen

 20. Francois schreef:

  Ik ken je leeftijd niet . Stel dat je nu 20 bent en je stort elke maand 85 euro tot je 60 bent . Die 85 euro is binnen 40 jaar niets meer waard !
  Weet jij hoeveel ik verdiende als ik in 1974 ben beginnen werken ? Nog geen 250 euro per maand en ik kocht daarmee zeer veel . 44 jaar later is alles meer dan tien verdubbelt , taksen hier , taksen daar , taksen overal , maar mijn inkomen is bijlange niet tien verdubbelt hoor ! Dat is de realiteit .

 21. Lieven schreef:

  Daarom kies je voor een pensioenspaarfonds ipv pensioenspaarverzekering.

 22. 30000 euro gespaard: *0.33 euro belastingvoordeel: 10000 euro.
  Dit wil zeggen dat je op op je belastbaar brutoloon van 30 jaar minder belast wordt. Met andere woorden, je moet op 10000 euro geen belastingen betalen. Op 10000 euro betaal je 30-45% belastingen. Je hebt dan op 30 jaar 3000 – 4500 euro minder belastingen betaald.
  Zo is het volgens mij, maar ik ben geen expert.

 23. Pensioensparen kan je tot 940euro doen per jaar en je krijg dan wat fiscaal voordeel. Ik vind dit goed want heb zo een bleek vermoeden dat er geen pensioen meer zal zijn tegen dat mijn generatie op pensioen mag…

 24. isabel schreef:

  Ik ben daar mee gestart en heb levensverzekering ook van zodra ik ging werken. Om het belastingvoordeel te hebben. Nu is dat zo beetje mijn spaarboek…

 25. Francois schreef:

  Die levensverzekering dat is een pensioenspaarfonds van je werkgever . Als die jou ontslaat moet die jou het bedrag uitbetalen .

 26. isabel schreef:

  Toch niet hoor.. heb dat zelf. Heeft mijn werkgever niks mee te maken. Is net zoals het pensioensparen zo dat wanneer ik 65 worst ik alles mooi uitbetaald krijg.. mijn de volksmond heet dit zo maar denk dat de officiële naam iets anders is.

 27. Gustaaf schreef:

  een levensverzekering heeft niets met een werkgever te maken , dat staat daar volledig los van , dit ga je zelf aan bij een verzekering en als je op pensioen gaat word dit uitbetaald door de verzekering , bij sterft voor je pensioen aan je erfgenamen

 28. Pensioensparen is enkel handig voor mensen die het moeilijk hebben om geld te sparen. Een appeltje voor de dorst later. Dit is voor iedereen anders. Als jij per maand geld over hebt waar je iets wil mee doen, kan je natuurlijk ook pensioensparen. Vergeet wel niet dat het een spel is waarvan de spelregels de hele tijd veranderen. Een bankier zei ooit tegen mij van dat geld in vastgoed te steken. (Bouwen of renoveren) En uw huis is uw pensioen later. Brengt véél meer op. Kijk wel uit voor het verschil tussen fondsen en verzekeringen.

 29. Anouchka schreef:

  Mss beter enkele jaren goed sparen en dan een huisje of appartement kopen om te verhuren iemand anders betaald dan je lening af en als je op pensioen bent heb je een veel mooier bedrag. Of ect blijven verhuren en mooie extra inkomst per maand bovenop je pensioen

 30. Kimberly schreef:

  Euh kijk pensioensparen kan je per jaar max 940 euro inbrengen wat samen komt met 282 euro belastingsvoordeel. Vraag je u geld terug voor je u pensioenleeftijd hebt bereikt…. dan betaal je al die jaren dat je die 30% hebt ingebracht terug (houden ze af van de som) + 3 % boete. Nu spaar je tot je de pensioen leeftijd hebt bereikt…. dan zal je in totaal 8% betalen!!! En die 8 % wordt niet van den eerste keer afgehouden dit is gespreid over een x aantal jaren. Die 8 procent weegt absoluut niet op tegen de 30% die je jaarlijks hebt kunnen inbrengen. Pensioensparen tak 21. Tot uw dienst .

 31. Ik zal mijn visie eens geven op het pensioensparen. De staat geeft nooit iets voor niets! En we weten ondertussen allemaal dat ze er serieus mee bezig zijn om het pensioen te hervormen. De vergrijzing stijgt en het aantal werkenden daalt. Er zal sowieso veel minder pensioen voorhanden zijn later. Dus volgens mij (en dat is mijn redenering) zal later individueel gekeken worden wie hoeveel heeft bijeen heeft gespaart via het pensioensparen. En dan gaat de staat zeggen, ah meneer X heeft zoveel bijeen gespaart, dus trekken wij een bepaald bedrag af van uw wettelijk pensioen want je hebt ondertussen ook al uw voordeel gedaan. Dus mijn redenering, ik spaar niet via pensioensparen, anders trek ik minder pensioen waar ik anders recht op heb. Ik spaar wel op een andere manier.

 32. Pensioensparen is goed tegenwoordig, ikzeg niet wat het binnen 20 jaar zal zijn. Doe dat al van men 18jaar nu al 8 jaar. Heb je belastingvoordeel mee en moet je welliswaar op betalen als je het krijgt als je 65 bent want dan kan je niets inbrengen en moet je der geven aan de staat e. Ik doe nu 940 euro in 1 jaar. Dat is 940 euro vrijstelling van de belastingen. Het heeft natuurlijk voor en nadelen, heb je met alles….

 33. Best met pensioensparen starten als je begint te werken (of als er ruimte is in je budget om te sparen) : je betaalt minder belastingen omdat je belastingaftrek kan inbrengen in je belastingaangifte. Lange termijnsparen is interessant als je geen hypothecaire lening meer inbrengt in je belastingaangifte. Dus als je huis afbetaald is, dan kan je toch nog belastingvoordeel krijgen via lange termijnsparen. Ik ben dit jaar gestart met lange termijnsparen en ik betaal maandelijks 120€. In december zal ik dan kijken of ik nog het resterende bedrag kan storten om het volledige bedrag (2300€ dacht ik) van het belastingvoordeel te kunnen betalen. Op spaargids.be staat een mooi overzicht met bijhorende opbrengst en instapkosten. En als je inschrijft via spaargids dan laten sommige verzekeraars een stuk van de instapkosten vallen.

 34. wij zijn daarmee op ons 24 jaar gestart op aanraden verzekeringsmakelaar (geen kosten en te veel aan belastingen betalen… Wij sparen nu 80€ de maand en aftrek ik 940€/jaar

 35. Ik doe enkel uitvaartverzekering. Ben van mening dat je niet eens 100% zeker bent da je er ooit iets aan hebt

 36. als je nu als bijv 20 jarige pensioen spaart, hoe groot is de kans dat je tegen dat je 65 bent dat ook daadwerkelijk krijgt uitgekeerd, of is het het zoveelste wat wegbezuinigd is dan? ik ben geen tegenstander, zeker niet, maar ik zou niet alleen rekenen op deze manier van sparen. zelf doe ik dingen die op kortere termijn en op langere termijn opleveren, en leg ik dus ook niet al mijn eieren in één mandje 🙂

 37. Brenda schreef:

  Ik ook begonnen toen ik pas begon te werken, bij KBC.
  Ik doe wel niet het maximum bedrag aangeizen mijn werkgever ook voor mij aan pensioensparen doet.

 38. Francois schreef:

  En wat als je jouw pensioen niet zou halen ? Ik weet er veel hoor van mijn leeftijd en jonger die er niet meer zijn . Genieten en meenemen in het leven als het kan en niet wachten tot het niet meer kan . Zij die u achter u gaan komen kunnen er maar wel bij varen heb ik altijd weten zeggen .

 39. Er wordt enkel gesproken over het belastingvoordeel, maar op het ogenblik dat je de som uitbetaald zult krijgen komen de belastingen ook langs en dan schiet er weinig over.

 40. Nicole schreef:

  Kan je beter zelf sparen Is boerenbedrog op einde van de markt ben je veel kwijt

 41. Uitvaart en pensioensparen doe ik + maandelijks een vast bedrag op de spaarboek.

 42. Echter niet algemeen geweten is dat deze belasting geheven zal worden op een fictief kapitaal waarbij alle stortingen gekapitaliseerd worden aan 4,75%. De overheid doet dus alsof je op elke storting 4,75% opbrengst hebt op jaarbasis en heft op dit uiteindelijke bedrag 8% wat vervolgens van je bijeen gespaarde som wordt afgetrokken.

 43. op aanraden van mijn fiscaliste ben ik enige jaren terug gestopt met pensioensparen en overgegaan naar langtermijnsparen, en bij Argenta zit ik goed

 44. En als het ooit word uitbetaald gaat er nog eens een pak af en nog eens extra belastingen op betalen het is maar voor een iemand goed en das de staatskas

 45. Belinda schreef:

  Niet naar ERGO !!! Is een piramidesysteem, waardoor je de eerste jaren NIET voor jezelf spaart!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.