Wat is het verschil tussen wettelijk en feitelijk samenwonen? wat is het voordeligst?

Wat is het verschil tussen wettelijk en feitelijk samenwonen? wat is het voordeligst?


12 Antwoorden op “Wat is het verschil tussen wettelijk en feitelijk samenwonen? wat is het voordeligst?”

 1. Marcella schreef:

  Wat is het verschil tussen wettelijk en feitelijk samenwonen? wat is het voordeligst?

 2. Lindsy schreef:

  Wettelijk samenwonen is voor de wet hetzelfde als getrouwd zijn

 3. Natalie schreef:

  Allebei voor en nadelen. Voordelen op gebied van erfenis en weduwe pensioen ( hopelijk nooit nodig) nadeel soms belastingen. Als er al kinderen uit vorige relaties zijn? Eigendom?

 4. weduwepensioen krijg je alleen als je getrouwd bent

 5. Nathalie schreef:

  Hangt af van je situatie … ik zit met eigendom , vriend niet . Bij wettelijk samenwonen gaat na mijn overlijden helft woning nr vriend , wat niet eerlijk is naar mijn twee kinderen .. situatie tot situatie bekijken 😉.

 6. Wettelijk: dan moet je een gezamenlijke belastingaangifte doen en krijg je ook gezamenlijk terug (of betalen…) Het zou fiscaal wel voordeliger zijn… Maar de details weet ik ook niet. Het is niet helemaal hetzelfde als getrouwd zijn nog niet, maar het komt wel in de buurt. Alleen qua erfrechten enz zijn er wel nog verschillen denk ik tussen wettelijk samenwonen en trouwen. Best eens navragen bij een professional.

 7. Wettelijk: dan moet je een gezamenlijke belastingaangifte doen en krijg je ook gezamenlijk terug (of betalen…) Het zou fiscaal wel voordeliger zijn… Maar de details weet ik ook niet. Het is niet helemaal hetzelfde als getrouwd zijn nog niet, maar het komt wel in de buurt. Alleen qua erfrechten enz zijn er wel nog verschillen denk ik tussen wettelijk samenwonen en trouwen. Best eens navragen bij een professional.

 8. Sabrina schreef:

  Wettelijk is geregistreerd op stadhuis
  Feitelijk: ben je in feite twee vreemden voor elkaar. Vb 2 vriendinnen die samen wonen

 9. Benoit schreef:

  Op 1 december mijn partner verloren… dus ik kan het jullie met 100% zekerheid zeggen! Als je wettelijk samenwonend bent en je partner sterft heb je enkel het recht op het vruchtgebruik van gans de inboedel. Erven doeie niet dit gaat naar de erfgenamen in 1ste graad. Het voordeel is dat je wel 1 belastingsbrief hebt. Maar of dit nu voordeliger is…
  Wel kan je een contract laten opmaken via de notaris met extra clousules.

 10. Onze notaris heeft ons aangeraden als we een huis gingen kopen om ons wettelijk samenwonend te maken.
  Ga naar je notaris die kan alles uitleggen.

 11. Ik ben ook wettelijk samenwonend. We hebben samen een huis gekocht met ‘beding van aanwas’ wil zeggen dat mijn schoonvader geen recht heeft op mijn vriend zijn deel als hij ten overlijden komt. Zijn appartement zal wél naar zijn vader gaan als dit niet anders notarieel wordt vastgelegd.

 12. Pascale schreef:

  De wetgeving hieromtrent is juist allemaal verandert. Ga naar de notaris, krijg je gratis het juiste advies


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.