Wat is op fiscaal gebied het verschil tussen feitelijk en wettelijk samenwonend/gehuwd?

Ik heb een vraag. Ik zou wel willen vragen dat er mensen op antwoorden die zeker van hun stuk zijn. Mijn vraag is: Wat is structureel op fiscaal gebied het verschil tussen feitelijk en wettelijk samenwonend/gehuwd? Ik dacht dat het vrijwel gelijkgesteld was. Ik heb het niet over kinderen want ik weet dat alleenstaanden fiscaal voordeel hebben maar ik heb het over 2 volwassen mensen die allebei full time werken.


27 Antwoorden op “Wat is op fiscaal gebied het verschil tussen feitelijk en wettelijk samenwonend/gehuwd?”

 1. Feitelijk samenwonend is elk een aparte belastingsbrief en elk dus apart belast. Wettelijk samenwonend heeft net als gehuwd een gezamenlijke belastingsbrief en gaat redelijk gelijk op met gehuwd maar…in geval van overlijden en erven heb je niet dezelfde voordelen als gehuwd.

 2. Idd wettelijk samenwonenden profiteren ook van het huwelijksquotient

 3. maar in geval van overlijden is er wel een verschil.

 4. Idd wettelijk samenwonen is gelijkgesteld als huwelijk behalve bij overlijden geniet je niet de zelfde voordelen maar dit kan je wel in de akte bij de notaris laten schrijven dan kun je wel van dezelfde voordelen genieten

 5. De gezamelijke belastingsbrief bij wettelijk samenwonend..

 6. Ik woon al 2j wettelijk samen en wij hebben nog steeds een afzonderlijke belastingsbrief 🤔

 7. Het eerste jaar is nog afzonderlijk, vanaf het tweede samen.. mss dit jaar samen?

 8. Ik ben feitelijk gescheiden maar nog echtelijk gehuwd, inkomen wordt apart berekend !

 9. Wanneer je feitelijk samen woont blijven de belastingen apart, wettelijk samenwonend worden ze samen berekend. Ook naar later toe is er een groot verschil. Mocht je ooit elkaar gaan en een gezamenlijke woning willen uitkopen dan betaal je als feitelijk samenwonend meer registratie terwijl dat voor wettelijk samenwonend slechts 1% is! Meer uitleg rond deze thema’s vind je ook ook op http://www.belgium.be

 10. Brenda schreef:

  3 jaar geleden zijn wij overgegaan van feitelijk naar wettelijk samenwonend. Dan moet je wel meer belastingen betalen, het eerste jaar had ik het verschil eens uitgerekend en kwam op 700€ meer te betalen. Maar we hebben het gedaan voor het geval er iets zou gebeuren, nu hebben we dezelfde successietarieven als gehuwden. Je moet wel nog steeds een testament opstellen want men erft niet automatisch van elkaar. Met testament is er ivm nalatenschap geen verschil met gehuwden.

 11. Wettelijk samenwonenden en gehuwden zijn op successierechtelijk vlak inderdaad gelijkgesteld en betalen dus hetzelfde tarief wat betreft successierechten. Sorry dat ik het zeg maar de rest van uw uitleg is ongenuanceerd en niet volledig juist. Feitelijk samenwonenden hebben geen wettelijk erfrecht, gehuwden erven automatisch het vruchtgebruik (vg) op de ganse nalatenschap en wettelijk samenwonenden erven automatisch het vg op de gezinswoning. Ik lees hier veel foutieve of halve waarheden. Ik geef je één goede raad contacteer voor een correct antwoord, aangepast, aan je gezinssituatie uw notaris, hij zal je een juist advies geven dat volledig gratis is! (Ik ben zelf notarieel juriste dus ik weet waarover ik spreek)

 12. Brenda schreef:

  Er staan geen foutieve gegevens in mijn antwoord, alleen heb ik het kort uitgelegd en inderdaad niet alles in vermeld, maar als koppel zonder kinderen is enkel vg erven niet interessant. Dus dan is een testament echt wel het beste. Wij zijn hiervoor naar onze notaris geweest en daar alles geregeld.

 13. authomatisch erven is alleen als er geen huwelijkscontract is toch? Bij huwelijkscontract van scheiding van goederen erven ze dan wel nog volledige vruchthebruik van woning maar nie meer van de ganse nalatenschap?

 14. jawel tenzij je in je huwelijkscontract daarvan afwijkt door vb, naargelang uw huwelijksstelsel, een verblijvingsbeding en/of gift tussen echtgenoten, of een keuzebeding of…. op te nemen

 15. Tatjana schreef:

  Uitrekenen op de tax on web simulator wat voordeliger is. Wij beiden fulltime en als we zouden wettelijk samenwonen zou mij dat +-800euro extra te betalen schelen op gebied van belastingen. Dan kijken of de voordelen opwegen tegen dat.

 16. Marianne schreef:

  Wij zijn wettelijk samenwonend maar hebben dit pas gedaan toen wij ons huis gekocht hadden

 17. Was nog in het nieuws dag het redelijk complex is maar dat de rechten ver van dezelfde zijn. Hoewel velen daar vanuit gaan. Zeker bij overlijden van een partner.

 18. Brenda schreef:

  Verschil tussen wettelijk samenwonenden en gehuwden is simpel op te lossen door een testament, zelfde successierechten dan. Maar da zeiden ze er niet bij op het nieuws.

 19. Vanessa schreef:

  Geen toepassing van het huwelijksquotient bij feitelijke samenwonenden. Het huw. Q. houdt in dat wanneer een van de partners een laag inkomen heeft, een deel van het inkomen van de meest verdienende partner wordt doorgeschoven naar de minst verdienende partner zodat dit tegen de lagere progressieve tarieven belast kan worden.
  Als jullie beiden fulltime werken en ong hetzelfde verdienen zal het voordeel verwaarloosbaar zijn.

 20. Sophie schreef:

  Dat klopt Ja, was bij ons zo het geval. Is inderdaad voordeliger om wettelijk samen te wonen als 1 vd 2 echt een pak minder verdient.

 21. Pascale schreef:

  Feitelijk apart belastingsbrief, wettelijk samen 1 brief maar bij erfenis ben je toch apart of je moet dit in een testament bij notaris aangeven, maar is nooit eerste lijn dan

 22. Alleenstaanden fiscaal voordeel? Daar vergist ge u toch wel. Een alleenstaande betaalt 52 % belastingen en samenwonenden/gehuwden betalen slechts 48 % belastingen

 23. Bij ons heeft de notaris gezegd dat de verschillen het grootst zijn als 1 partner komt te overlijden. Bij wettelijk samenwonend kunne kinderen of andere erfgenamen deel van huis opeisen… bij gehuwd niet


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.