Wat is verschil tussen bediende of arbeiders contract?

Wat is verschil tussen bediende of arbeiders contract. Hoe zit dit met vakantiegeld etc. Krijg je bij de arbeider meer of bediende? En belastingtechnisch?


12 Antwoorden op “Wat is verschil tussen bediende of arbeiders contract?”

 1. Loon hangt van de sector af
  Bediende contract elke maand hetzelfde loon maar minder vakantie geld
  Arbeider alleen betaald de dagen dat je werkt
  Vakantie dagen dus geen loon maar meer vakantie geld uiteraard

 2. Sharon schreef:

  Weet niet of dat scheelt van job dan maar als bediende had ik 1keer per maand mijn geld veel minder congé geld maar als je congé neemt dan ben je dat door betaald eindejaarspremie is ook geen vette nu ben arbeider congegeld scheelt heel veel dak meer heb nu heb wel geen geld als ik verlof neem wordt 2 het per maand betaald en eindejaarspremie is ook hoger

 3. Dominique schreef:

  veel hangt van de sector / firma af. ben ook arbeider( loon 1 keer op de maand, vakantiegeld begin mei, eindejaarspremie half december), maar alsk verlof neem ben ik dus niet betaald die dag, maar ja je hebt u vakantiegeld ervoor gekregen.

 4. Kristel schreef:

  Ik denk dat dit afhangt van sector tot sector. Indien je gesyndiceerd bent gaan zij u het beste kunnen antwoorden.

 5. Ziekte een maand betaald als bediende .. arbeider sneller ziekenkas

 6. Carina schreef:

  Bediende wordt verder betaald tijdens het verlof , arbeider niet.
  Arbeider krijgt dus veel meer vakantiegeld dan bediende

 7. Marleen schreef:

  Als je in dezelfde sector vergelijkt op hetzelfde niveau gaat het verschil tussen de twee op het einde van het jaar financieel ongeveer op hetzelfde uitkomen.
  Vakantiegeld van arbeider is veel groter, en een bediende trekt zijn vakantiegeld dus veel minder maar trekt zijn loon gewoon voort op vakantiedagen. Dus een arbeider trekt de maanden waar verlof in zit minder loon en een bediende niet.

 8. Kenneth schreef:

  Het is een tweeledig stelsel hier in belgië. Het eerste deel is uw loon. Het tweede deel is het vakantiegeld. In beide zit er een verschil. Het loon is verschillend qua arbeider/bediende. Het vakantiegeld is hetzelfde. Eerst leg ik het gemakkelijkste uit: het vakantiegeld. Voor een arbeider wordt dit bedrag opgespaard en eenmalig uitbetaald in het 2e kwartaal van het jaar volgend dat je gewerkt hebt, en dit aan 108%. Dit alles is bruto, dienen nog belastingen af te gaan. Bij een bediende wordt dit berekend en maandelijk in je loon mee doorgestort. De berekening gaat als volgt: je neemt de 108% en 50% wordt verdeeld over de 12 maanden. In het tweede kwartaal van het jaar volgend dat je gewerkt hebt krijg je 58%. Er wordt hierbij voor de arbeiders gesproken ovver dubbel vakantiegeld en voor bediende enkel vakantiegeld. Dan het loon: een bediende krijgt een maandloon en wordt per gestarte maand betaald. Of zij vakantie nemen of niet, toeternitoe… Bij arbeiders spreken we over een uurloon. Per gewerkte dag wordt dit berekend. Zijn zij een dag afwezig, worden zij geen loon uitbetaald. Deze valt mee in het vakantiegeld (vandaar dubbel vakantiegeld, omdat het eigenlijke uurloon daar mee onder valt).

 9. Simone schreef:

  Een bediende krijgt minder vakantiegeld omdat tijdens zijn verlof zijn loon doorloopt, als werknemer meer verlofgeld omdat je de dagen dat je thuisbent , geen geld krijgt.

 10. Hangt echt van baas tot baas ik ben bediende mijn pree dat schilt vanaf ik een zaterdag werk.. mij verlof is doorbetaald.. en ik heb een 13de maand dat doet ook niet elke baas hoor..

 11. als bediende word je gewoon doorbetaald als je verlof neemt maar je hebt dan wel minder vakantiegeld. een arbeider word alleen betaald als ze werken dus niet tijdens verlof. maar een arbeider heeft wel meer vakantiegeld

 12. Sabrina schreef:

  Ik zou eerder voor bediende gaan omdat je doorbetaald bent voor vakantie te nemen. Eindejaarspremie en vakantiegeld is minder maar is normaal als je doorbetaald bent. Als je ziek bent, een maand uitbetaald door werkgever en arbeider 2 weken


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.