6 Antwoorden op “Welke omvormer kiezen jullie voor zonnepanelen?”

 1. Willem schreef:

  Ik zou geen sma met 5 jaar fabrieksgarantie kiezen, maar een SolarEdge 2200H HD Wave met 12 jaar fabrieksgarantie, verlengbaar baar 20 of 25 jaar en max 99,2% rendement. Geen enkele andere omvorner geeft die garanties en je kan de productie per paneel monitoren. Levert aantoonbaar zonder schaduw minimaal 10% meer stroom dan een goedkope strings
  Vormer. Met schaduw wordt dat verschil alleen maar groter. Ook in loop der jaren als paneldn degraderen, zal opbrengst hoger zijn, omdat geen paneel hetzelfde is. Met parallelschakeling nivelleer je die verschillen. Enphase is ook een oplossing. Andere techniek.

 2. dat soort garanties kan ik ook geven als je verplicht bent per paneel een optimizer erbij te moeten kopen. Dat van die 10% meer opbrengst kan je niet waar maken. De optimizers hebben een verlies van 2-3%. Zit je qua effici├źntie lager als een SMA omvormer.

 3. Willem schreef:

  Voor mij is het heel duidelijk dat je met parallelschakeling minimaal meer dan 10% stroom produceert. Ik heb eens op een zaterdag om het uur de dagproductie van een set met 24 panelen en een set met 28 panelen genoteerd. (dag monnikenwerk) Per moment bepaald wat het beste en slechtst presterende paneel was. Wat mij opviel, is dat het beste en slechtste paneel niet constant was. Dat betekent dat in de praktijk bij een verschuiving het beste paneel nog meer en het slechtste paneel nog minder heeft geproduceerd. Hoe langer de periode wordt, hoe kleiner de totale verschillen worden. Bij een goedkope stringopmvormer bepaald altijd het slechtst presterende paneel de productie op een string. Ik weet dat je anti Solaredge bent, maar ik kan er niets anders van maken. Ben nog steeds niet overtuigd door analyse van diverse systemen met zowel parallel als stringomvormers dat goedkope stringomvormers waardevoller/meer produceren dan duurdere parallel omvormers (Solaredge, Hosola, Emphase omvormers en omvormers met Tigo optimizers). Als jij een aantoonbaar voorbeeld hebt, laat ik mij graag overtuigen. Kijk ook eens naar deze afbeelding. Ik constateerde aan het eind van maand juni dat 1 paneel op de hoek aanzienlijk slechter had gepreseteerd, dan je op basis totale productie zou concluderen.Bij ene goedkope stringomvormer zouden deze veldopstelling aanzienlijk minder hebben gepresteerd. Na constereing heb ik de klant een bericht gestuurd om zijn struiken te snoeien. Een maand later was het slechtste paneel van juni, een van de betere panelen uit het totaal. Zelfs als ik rekening hou met 98% van een optimizer, produceer je nog steeds meer dan bij een stringomvormer.

 4. Garanties zijn slechts spreekwoordelijk. Je kan voor 12 tot 25 jaar garantie gaan. Daar betaal je natuurlijk voor. Maar stel je zelf de vraag, woon ik er met 25 jaar nog? En als de fabriek over 5 of 10 jaar het voor gezien houdt, is het einde oefening. Wij installeren al sinds 2006 zonnepanelen, en hebben dus al het nodige zien komen en gaan.

 5. Willem schreef:

  Mee eens. De aannemer van mijn huis bestond 5 jaar later ook niet meer en de 10 jaar garantplaat was binnen 10 jaar ook verrot. Gaat om indicaties en gevoel wat je er bij hebt. Ik verkoop sinds 2012 Solaredge en zie door werk met energiecontracten ook veel andere zoninstalalties voorbijkomen en als ik teruglevering zie, vraag ik vaak naar merk en type panelen en omvormer alsmede ervaringen. Daardoor zie ik veel verschillen die ik kan spiegelen aan wat ik zelf kan monitoren. Ongeacht of ik of iemand anders het verkocht heeft, zie ik dat Solaredge systemen in verhouding toch beter presteren dan goedkope stringomvormers en zelf heb ik geen ervaring met hoge uitval van optimziers


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.