Word je belast op de winst van een aandeel?

Eens via deze weg proberen om een duidelijk antwoord te krijgen op een paar vragen waar ik mee zit.
Word je belast op de winst van een aandeel?
Word je belast op de winst van de winst die je hebt gemaakt?
Word je belast op cryptomunten?
Alvast bedankt voor nuttige info.


6 Antwoorden op “Word je belast op de winst van een aandeel?”

  1. Yannick schreef:

    Bij mijn weten word je belast op:
    * het dividend dat je krijgt uitbetaald
    * de transactie, is een klein percentage van het bedrag van de transactie
    De kapitaalwinst die je maakt op een aandeel wordt niet belast om op je vraag te antwoorden.
    Crypotmunten weet ik niet, maar ik vermoed ook een transactiebelasting?

  2. Jeroen schreef:

    bedankt, dat bekrachtigd de info die ik al had. Vind het wel raar dat je dus winst op winst kunt blijven creëeren zonder belastingen, als u keuze (stijgen of dalen van de markt) natuurlijk altijd juist zit.

  3. Yannick schreef:

    Dat is meer een filosofische vraag he, welke belastingen rechtvaardig zijn of niet. En belasting op de winst op winst is alleszins lastig te definiëren in een sluitende wet en nog lastiger te innen.
    De winst op winst is nu eenmaal het principe van de samengestelde interest, dat werkt even goed op een spaarboekje. De interest of het dividend kan u na belasting opnieuw beleggen, waardoor u het jaar erna weer meer dividend/interest krijgt etc. Wat u betaalt aan belasting groeit uiteraard mee met het dividend.
    Winsten uit verkoop aan hogere koers belasten vind ik zelf vrij onrechtvaardig, gezien men geen vergoeding krijgt wanneer men verlies maakt door koersdalingen. Net zoals u ook geen belasting betaalt wanneer u uw huis of old-timer met meerwaarde verkoopt…

  4. Enkel dividend uitkering 30% belast , wordt automatisch ingehouden door broker. Winst bij verkoop is onbelast ( enkel kosten broker en beurtax)

  5. Christophe schreef:

    Ik sluit me aan bij de reeds correct gegeven info over aandelen hierboven. Wat crypto betreft is het een onduidelijk geval in België. Midden 2018 heb ik het meest concrete hierover in De Tijd gelezen. Ziehier het stuk uit het artikel dat je waarschijnlijk meest zal interesseren:

    “De fiscus heeft weinig tot geen weet van hoeveel bitcoins iemand bezit. Daarom is het aan de investeerder om zijn gerealiseerde meerwaarden aan te geven.

    Hoe uw aangifte eruitziet, hangt af van uw concrete situatie. Als uw investering kadert in het ‘normaal beheer van privévermogen’ en u handelt als een goede huisvader zal de winst vrijgesteld zijn en moet u niets aangeven. Als u echter met hoge risico’s inspeelt op de hevige prijsschommelingen en dus speculeert, moet u 33 procent van de gerealiseerde meerwaarde opzijzetten voor de fiscus. Boven op die belasting komen ook nog gewestelijke opcentiemen. U geeft de meerwaarde aan in het vak XVI B. Andere diverse inkomsten, bij code 1140/2140. De gemaakte kosten vermeldt u bij code 1441/2441.

    Bent u een professionele trader? Of bent u ‘bitcoin miner’, wat betekent dat u door middel van software transacties in ruil voor bitcoins goedkeurt en verwerkt? De inkomsten die u daarmee genereert, zullen worden beschouwd als beroepsinkomen en worden belast tegen de gebruikelijke, progressieve belastingtarieven (gaande van 25 tot 50 procent).”

  6. Christophe schreef:

    Misschien nog interessant om toe te voegen is het feit dat sinds 2018 de Belgische roerende voorheffing van 30% kan teruggevorderd worden via de belastingsaangifte voor een maximum totaal bedrag van uitgekeerde dividenden van 640 EUR. Dat zou betekenen dat je in principe max 192 EUR kunt terugvorderen. Het is me echter nog niet duidelijk hoe dit concreet zal moeten aangegeven te worden in de belastingsaangifte van dit jaar. Misschien komt er opnieuw een speciaal vakje daarvoor bij in het ‘belastingsaangifte’-doolhof 🙂


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.