Zonnepaneel batterij opslag ervaringen?

Hallo, ik wil zonnepanelen leggen maar niet gratis leveren aan de energiemaatschappijen en daar dan nog voor betalen ook, terwijl zij dan pure winst halen uit mijn energie, die hen niks kost. Ik vind het straf dat je moet betalen voor het vervoer van stroom op het net en de gebruiker die betaalt daar ook nog eens voor.
Dus ik wil mijn overschotten opslaan zodat ik deze ‘s nachts of op minder zonnige momenten ook kan gebruiken. Op die manier kan ik ook minder panelen leggen want ik moet gewoon zorgen dat die batterijen opladen met de overschot. En ik zou willen proberen om zonder het net verder te kunnen, voor het geval er een shut down is. Iemand ervaring met dergelijke grote batterijen?


23 Antwoorden op “Zonnepaneel batterij opslag ervaringen?”

 1. het kan, staat zelfs op website electrabel maar kostprijs redelijk hoog waardoor het nog niet veel gedaan wordt. In het buitenland zitten ze daar al verder in. Mobilhomes zijn er ook vaak mee uitgerust.

 2. 1) het net is je batterij gezien je teller terug draait
  2) een thuisbatterij is totaal niet ecologisch rendabel

 3. Jurgen schreef:

  Het is niet goedkoper dan stroom van het net.

  De batterijen zijn redelijk duur, reken maar op 5 a 800 eur om 1 KWh op te slaan en als je in lithium gaat kan je dat bedrag maal 2 doen.

  Het kan. Dat is geen probleem maar het is momenteel nog niet goedkoper door de prijs van de batterijen en panelen.

 4. Frederique schreef:

  Het kan… maar de investering is zeer groot daar de capaciteit van de meeste batterijen nog niet genoeg is en ze kosten nu al stukken van mensen. Vraag zal dus zeker zijn of het rendabel is vandaag…

 5. Philippe schreef:

  Er is een oplossing, heel ecologisch, veilig en milieu vriendelijke batterij. De #greenrock – nog niet helemaal ingeburgerd, maar de intensie van de firma is om alle gezinnen en bedrijven volledig van het net te ‘kunnen ‘ afschakelen. Nog niet heel goedkoop, maar toch de moeite! http://www.bluesky-energy.eu/greenrock-nl/

 6. Jurgen schreef:

  Interessant voor statische toepassingen idd. Wel 3x zo groot en 3x zo zwaar als een LiFe van dezelfde capaciteit.

 7. Philippe schreef:

  Zou voor een standaard woning rond de 6000euro draaien.

 8. Jurgen schreef:

  hoeveel KWh opslag krijg je voor die 6000 EUR ? Toch minstens 5 a 6 hoop ik.

 9. een tesla batterij zit ook rond dat bedrag en minder capaciteit

 10. Jurgen schreef:

  Voor mijn huis zou ik een 8 stacks van 2.2KWh nodig hebben. 🙂
  Dan heb ik 48v waar ik 120A van kan vragen. Dan kan ik ze max met een 5760W belasten. Dan heb je al wat energie in huis. 🙂

 11. Jurgen schreef:

  uit het filmpje haal ik dat je ondanks de specs wanneer je meerdere packs hebt best niet meer dan 14 a 15A stroom per pack vraagt. Aan 48 volt is dat 48V x 15A = 720 Watt.

  De batterij bevat dus bvb 2.2 of 2.7KWh aan stroom maar je mag er max 720W continu uithalen. Om 1 kookplaat van 2200W warm te krijgen heb je dus 3 packs parallel nodig.

  Het is interessant alleszins. Ik ga me eens in die technologie verdiepen. Ben wel een beetje bang als ik het woordje magnesium hoor vallen maar wie weet. Misschien is het wel vrij veilig.

 12. een “gemiddeld “gezin heeft een jaar verbruik van +- 3600kWh, ofte 10kWh /dag. Het meeste overdag. Een dag zoals vandaag heeft mij 15kkWh opgeleverd. Waarvan 10 gebruikt overdag, en dus 5kWh voor de rest. Dus kom ik toe met een batterij van 5kWh die ik elke dag kan laden(of toch ongeveer)😙😙😙

 13. Jurgen schreef:

  Een klein systeempje dat bvb enkel voor verlichting en TV dient kan je voor een 2500 a 3000 eur makkelijk ineenknutselen. Daarvoor heb je al snel 1.5KWh aan batterijen, laadcontrollers, wat panelen en een omvormer. (Als je het zelf correct en veilig kan installeren).

  Persoonlijk raad ik dit enkel aan op plaatsen waar geen netspanning voorhanden is.

  Die 1.5KWh batterijen kan je op een zonnige dag helemaal laden (en je hebt wellicht zelfs nog overschot) en die zijn dan genoeg voor wat licht en TV. Koken, een elektrische kachel etc daarvoor is het te weinig.

  Stel: je hebt een TV die 100W verbruikt en voor 100W licht, dan kan je met die 1.5KWh een goeie 7 uurtjes elektriciteit hebben.

  Voor mobilhomes, afgelegen chalets,… geen probleem.

  Voor thuis tijdens een blackout ben je goedkoper af met een stroomgroepje.

 14. ik heb 2 panelen van 300wp kostprijs 100€ stuk omvormer 14€ en batterijen 300ah 400€ die ik mijn hele huis mee.. en bij zonnige dagen ook mijn frigo.. kan altijd parallel nog panelen bij koppellen omvormer (50A) kost bijna niks… Grtjs

 15. Off-grid systeem is voorlopig nog niet rendabel. Je kan je het best voorbereiden door een solaredge omvormer te plaatsen. Deze software is nu al compatibel om met batterijen samen te werken op een monofasig net. Bij een 3 fasig net word het wat ingewikkelder omdat je dan een nieuwe omvormer per fase nodig hebt.

 16. Louter utopie gezien de kwaliteit en prijzen van huidige batterijen.
  Leg er en zie dat je toekomt. Taks zal je blijven betalen en batterij zal tot niets dienen enkel voor die ene panne of onderhoud aan het net.
  Doe wat je wil doen en leg er.

 17. Christophe schreef:

  Het is misschien goedkoper om een deftige elektrische auto te kopen en zo uw surplus aan stroom op te slaan

 18. De grote batterijen zijn nog te duur. Maak wel de voorziening. Binnen een jaar of twee betere opslagcapaciteit en betaalbaarder .

 19. Laat een bidirectionale meter plaatsen en je bent af van het prosumententarief.

 20. Wacht eens even, ik betaal nu 700/j voor elektriek. Op 15 jaar is dat 10.500

  Ik heb net offerte gehad voor zonnepanelen, 5000 + mijn batterij 6000 + mijn prosumententax ( 300 × 15 jaar ) = 15.500 €, ik kan dus gewoon 5000€ meer betalen als ik dat wil voor hetzelfde ?

  Ik ga sebiet onmiddelijk die offerte toezeggen en een batterij plaatsen.

 21. Ludo J.J. schreef:

  In België is locaal PV-opslag voor privé-gebruik nog zelden rendabel.
  Alhoewel op dagbasis de eigen-consumptie relatief voordelig gebufferd kan worden (technisch absoluut geen probleem) is deze op jaarbasis praktisch niet mogelijk (zomer-opbrengst versus winter-consumentie). Met een terugdraaiende meter – zolang dit nog wordt toegelaten – is het net een de facto jaar-basis batterij.
  Echter van zodra een variable of gedifferentieerde energieprijs gehanteerd (afgedwongen) wordt (=dag/seizoen piek-dal prijsverschillen al dan niet gecombineerd met prijsverschillen tussen injecte versus consumptie) wijzigt het ‘normaal’ beeld volledig. Een dergelijke wijziging biedt vooral de distributiebedrijven en de BTW-opbrengst enorme voordelen aangezien hierdoor inkomsten dan gegarandeerd de hoogte ingaan zonder corresponderende investeringen in de bestaande net-infrastructuur. Uiteraard speelt de digitale teller hierin een cruciale rol. Met andere woorden, met PV-installatie en/of digitale teller is het (binnenkort) wel aangewezen om althans (partieel) over te gaan naar eigenopslag. Hierbij is het nuttig te vermelden dat impliciet met een eigen batterijsysteem/eigenopslag, deze geïstalleerd kan worden als een stroomnoodsysteem voor alle critische huishoudelijke toestellen zoals koelkast, diepvriezer, NAS en electrische poorten/deuren.
  Voor meer informatie en eindgebruikerservaring hoeft men enkel naar Duitsland te kijken (websites, wetgeving, …) waar eigen-opslag en digitale meters al veel langer ingeburgerd zijn en waar bovendien standaard een eerlijkere injectie-vergoeding bestaat die eigen-opslag promoot (waarom kan dit in Duitsland en niet in België???). Ook de prijszetting voor PV-installaties en eigen-opslag is in Duitsland heel wat beter dan in ons land!
  PS: in België is er tevens een meldingsplicht voor PV-installaties alsook opslagsystemen!
  De ‘juiste’ keuze van een eigenopslag is niet eenduidig. Alles hangt af van de eigen combinatie van verbruik, plaatsbeschikbaarheid, budget, installateursberoepskennis, preferentie batterijtype, bestaande/nieuwe PV-installatie, beschikbaar batterij management systeem, inverter/converter, bestaande eigen vaste electriciteitsinstallatie, compatibiliteit, verwachte levensduur, enz. Kies -indien mogelijk- steeds voor een opschaalbaar modulair systeem! Goedkopere opties zijn frequent statisch en kunnen na installatie niet of moeilijk uitgebreid of gewijzigd worden. Gezien dit verhaal van energieproductie/consumptie/opslag nog enige tijd zal evolueren in materialen, technologie, mogelijkheden en budget, is het aangeraden latere groei/uitbreiding te voorzien. Ga steeds voor stabiele, natuurvriendelijke oplossingen met laag onderhoud. Tip: ingeval van netstroomonderbreking, voorzie ondoorbroken stroomvoorziening vanuit eigenopslag naar PV-omvormer zodat PV-productie niet onderbroken wordt.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.