Zonnepanelen… Ja of nee?

Zonnepanelen…
Ja of nee?
Ik ken er niks van…
Werkelijk minder betalen aan elektriciteit elke maand of is dat allemaal maar miniem?
Graag enkel reacties van mensen die weten waarover ze spreken (er dus zelf hebben)…


66 Antwoorden op “Zonnepanelen… Ja of nee?”

 1. Wij betalen sinds kort enkel het prosumententarief (dat in 2018 opnieuw afgeschaft wordt… vraag is voor hoe lang) zo’n 320 -350 euro op een jaar. voor de rest geen electriciteit op zich. Je hebt wel de investering van de zonnepanelen natuurlijk. Dus even (laten) uitrekening op hoeveel tijd je deze terugverdient hebt.

 2. Lesley schreef:

  Hoezo wordt dat afgeschaft, wat zijn dan de nadelen/voordelen?

 3. dat het terug goedkoper word: prosumententarief is dat jij terug stroom op het net laat vloeien. Turteltaks 😉

 4. Lesley schreef:

  Dus de turteltaks wordt afgeschaft, maar je kan evengoed nog werken met een terugdraaiende teller? (Stroom naar het net & er terug van)

  Dus diegene die 0€ stroom betalen, maar wel die turteltaks, hoeven nu helemaal niets meer te betalen? Wij beginnen met bouwen dus is nog een punt omtrent installaties

 5. doe het als je er geld voor hebt. Stroom wordt steeds zeldzamer en dus duurder. Doe het voor de kindjes.

 6. Wij betalen enkel de kosten waar je niet van uit kan… 560 euro op jaar basis…

 7. Lesley schreef:

  klopt! Maar tegenwoordig met al die installaties die merendeel op stroom draaien, kan het niet slecht zijn… hi

 8. Opgelet, turtektaks is iets anders dan het prosumententarief! Info over prosumententarief te vinden op vreg.be

 9. Bij mij gaan ze er voor februari 2018 nog leggen 12 stuks goed voor ons 3,5 verbruik per jaar kosten per maand aan electr 50 distributiekosten en dergelijke… besparing van een 400 euro per jaar en de investering kost me +/- 3600 euro dus op 9 jaar terug verdiend… vind ik niet slecht….

 10. Philip schreef:

  goed tellen…..truttetaks verdwijnt, prosumenten blijft nog even…….heb je geld genoeg zou ik het zeker doen, niet extra voor gaan lenen !!!!!!!!! Stroom wordt in de toekomst onbetaalbaar, daarom kan je er nu beter in investeren………( wel zonder extra te lenen natuurlijk….)

 11. De 100euro turteltax valt weg, maar de rest blijft helaas.

 12. procemententaks blijft wel hoor en kan aanzienlijk hoog zijn als je grotere omvormer hebt .Indien je meer dan 80 € per maand betaalt doen.Heb je geld er voor over doen,moet je geld gaan lenen,niet doen,dat is mijn mening.Ik heb er 13 liggen en omvormer van 3000 en kostte me 4500 €

 13. PHilip schreef:

  Idd niet gaan lenen. ……Ze geven het geld echt niet gratis weg……en anders breng je maar een kruiwagen briefjes…..

 14. Uiteindelijk kost lenen inderdaad geld. Maar tegenwoordig is dat ‘slechts’ een 200 euro bij bv 6000 EUR…

 15. Hela , indertijd hier ook laten uitrekenen moest wel groene lening + wat ik altijd betaalde voor electriciteit ook betalen . Dit is één van de redenen waarom we het niet gedaan hebben

 16. wij hebben er nu 6 jaar liggen, dus nog genoten van alle subsidies. Kunnen ons volledig verbruik niet opwekken daar ons dakoppervlak te klein is, maar onze factuur daalde aanzienlijk! Nu de subsidies weggevallen zijn zou ik het wel opnieuw overwegen. Ik kan het enkel en alleen maar aanraden! Ander pluspunt vind ik voor mezelf dat ik veel bewuster met energie ben beginnen omgaan.

 17. Respect! Weet u wat ik me ineens afvraag : ik woon op gehuurde studio. Zou er zo niets bestaan, los en klein dat ze op mijn vensterbank of brandbalkon kunnen maken?

 18. Francky schreef:

  blijkbaar moet je na 10 jaar nieuwe omvormer plaatsen en das ook niet goedkoop?

 19. Sandra schreef:

  Onze panelen liggen er nu ongeveer 10 jaar, 1 ding weet ik zeker, als deze ervde brui aan geven leggen wij direct nieuwe. Er liggen er nu 19 oo het dak en leveren ong. 3000 kwh op en hebben toen 20000€ betaald. Denk dat ze nu belange zoveel meer kosten en dat 19 panelen ook meer kwh opbrengen.
  Het is het zeker waard om er te leggen en je gaat ook bewuster met je energie om.

 20. Een installatie van 5300kwp kosttevorig jaar tussen de 6-8000euro afhankelijk van de kwaliteit. Wij hebben er vorig jaar laten leggen. We hebben geen subsidies dus betalen elk jaar 250euro procumenten toestand en 100 turteltax

 21. Ik weet niet of ik het nog zou doen. Heb in de tijd heel veel geld gegeven voor de panelen, kom op nulverbruik (ik produceer dus minder dan ik verbruik), en toch moest ik meer dan euro per jaar betalen, louter en alleen aan taksen !

 22. Wat ik er van vind : als je echt inzit met het milieu en de toekomst van onze kinderen EN je hebt geld om ze aan te kopen, doe het! Geld en winst mag niet het belangrijkste zijn in het leven. Zeker niet als men normaal budget heeft

 23. Ik heb er ook liggen maar om financiële reden. Weet je wat de impact is op het milieu om die panelen te maken?
  Trouwens, mits we geen geld voor energie krijgen die terug op het net geduwd wordt blijft iedereen energie verspillen.

 24. Steven schreef:

  Goed voor milieu? Ben is benieuwd, wanneer ze verwijderd moeten worde, afvalwerking?

 25. Dimitri schreef:

  Verleden jaar in oktober laten leggen. Beste investering dat ik heb gedaan. Nog geen moment spijt van.

 26. Jaren geleden te duur voor ons, dit jaar veel goedkoper en we hebben die laten zetten. Nu valt heel goed mee maar de winter moet nog komen.

 27. Wij gaan er nu laten leggen. Ik hoop dat het een goede investering is!

 28. Hier geplaatst in 2015. Geen subsidies, geen premie, niets…. Vroeger betaalde ik meer dan 100€ Per maand om electriciteit te hebben. Nu is dat nog 45€. En dan nog het betalen van een kleine lening. Uiteindelijk betaal ik voorlopig ongeveer evenveel als vroeger, maar nu weet ik waar ik voor betaal en de lening duurt ook maar even. Het wordt wel een beetje afwachten wat de digitale meter gaat betekenen…

 29. Wij verdienen volledig terug met onze zonnepanelen, wat we moeten betalen. Soms zelfs overschot. Mooi dus.

 30. Ik weet niet of het volledig klopt, maar na een 15-tal jaar zouden ze aan vervanging toe zijn… zou ook iets zijn om mee te nemen of het opweegt. Maar bedenking, miss dat er mensen zijn die dat kunnen toelichten. 😉

 31. bespreek dit met man van de zonnepanelen, als hij een degelijk merk verkoopt zal hij wel aantonen hoe lang ze meegaan en aan welk rendement………natuurlijk niet de supermarkt panelen!!!!

 32. Wij hebben er alleszins 20 jaar garantie op. Aan vervanging toe…nog nooit gehoord. Mn oom was bij de eerste die er legde en nog steeds niets aan.

 33. ik heb SunPowers, de beste qua kwaliteit, maar ook ineens de duurste, ik heb 25jaar productgarantie, 30jaar opbrengstgarantie. Besteld bij SunLogics. Zeer goed bedrijf, zeer vriendelijk, en regelen alles wat nodig is. Zeker een aanrader want ze zijn premium partners voor dit merk van panelen.

 34. Neen! In de tijd dat je terugverdient heb je alweer kosten

 35. de kosten die je dan maakt heb je ook net iets sneller terugverdiend. En als jij na 7-8 jaar al terug kosten hebt, heb je prul gekocht. Het recycleren van zonnepanelen is voorlopig nog niet echt op gang gekomen….omdat er nog niet veel versleten zijn. De productie is tegenwoordig ook al verbeterd tov de beginperiode. Maar er is nog plaats voor verbetering, maar om te zeggen dat je het daarom niet zou doen…. Laten we allemaal terug op steenkool gaan stoken anders.

 36. Ik heb niet gezegd dat je ze niet moet leggen, maar er zijn zoveel mensen die ervan overtuigd zijn dat ze het milieu ‘helpen’ door zonnepanelen te Leggen… degenen die zeggen dat ze zonnepanelen leggen omwille van de besparing in hun portemonaie daar kan ik helemaal inkomen….

 37. Het zou veel beter geweest zijn voor het milieu en voor IEDEREEN zijn portemenee dat ze lokale (wijken/gemeenten) energieproducties zouden toelaten ipv iedere huiseigenaar op kosten te jagen.
  Maar dat heeft te veel voordelen voor de klant en te veel nadelen voor de energieleveranciers/overheden.
  Waarom mag je nog altijd geen energievoorziening (bv zonnepanelen) opzetten met je onmiddellijke buren?!
  Iedereen zonnepanelen op zijn dak is wss de meest milieuonvriendelijkste en onzinnige manier om groene stroom op basis van zonnepanelen te verkrijgen.

 38. Dat is net als die elektrische auto’s … productie van batterijen staat gelijk aan 12jaar rondrijden met een vervuilende diesel… en na 12 jaar zijn je batterijen versleten en volgt de recyclage… wat gaan ze daar dan weer mee doen?

 39. Danielle schreef:

  aanrader, zeker nu ze zo goedkoop zijn geworden . Wij wekken de helft van ons verbruik zelf op . Scheelt heel wat in de portemonnee . Het is een investering maar betaald zichzelf terug en daarna pure winst .

 40. Bij ons liggen ze nu 5,5 jaar, hebben dus nog groene stroom certificaten. Maar qua electrciteit betalen we echt niet veel meer! Ik ben pro!!

 41. Marleen schreef:

  wij hebben er verleden jaar zonnepanelen gelegd betalen nu 50euro per maand voor de huur van teller ik vind het en goeie investeringen

 42. Ik heb ze nu al 6 jaar liggen en nog geen seconde spijt gehad.
  Het huis waar ze op liggen is verhuurd, dus de huurders ook blij.
  Dit jaar leggen we er ook op ons huidige huis.

  Als je een dubbele teller hebt, dan moet je er enkel aan denken om overdag alles in te doen (wasmachine, vaatwas, droogkast,…)

 43. Natasja schreef:

  Wij hebben een dubbele teller maar waarom moet je het dan juist overdag doen?

 44. Omdat je overdag het meeste electriciteit opwekt.
  ’s Nachts heb je geen productie.
  Nachtteller draait enkel terug in het weekend, 2/7 van de week dus.

 45. 13 panelen liggen, meegedaan groepsaankoop prov. Antwerpen. Dus scherpe prijs. We hebben een nieuwbouw en kregen nog eens subsidie. En korting kadastraal inkomen de komende 5jaar. Zonnepanelen kosten mij nog geen 500euro. Heb niet de perfecte ligging. Maar mijn verbruik op jaarbasis is aanzienlijk gedaald. Zeker aanrader!

 46. Patrick schreef:

  Door de prosumententaks niet meer rendabek.omvormer gaat ook ma 8 jaar mee…

 47. Philip schreef:

  Een klein rekensommetje, truttetaks en prosumenten, betaal ik……heb een nul verbruik (jammer iets over!), maar betaal maar 1/3 van mijn normale tarief……bespaar dus nogal wat uit……..en euh niks geen subsidie zoals vele andere………. goed tellen en je geraakt er uit, weet ik zeker.

 48. Deel de mening van Patrick. Bewust voor zonneboiler gekozen. Scheelt een hele hoop in cv-kosten en gaat veel langer mee.

 49. Philip schreef:

  Als je genoeg zonnepanelen hebt liggen is een zonneboiler overbodig!!! Want dan heb je stroom om een elektrischeboiler op te laden!!!

 50. Vorig jaar iemand laten komen voor zonneboiler en die firma zei zelf dat dat voor mij niet rendabel is tenzij ik zonnepanelen zou hebben, want de elektriciteit die ik zou verbruiken in de winter voor die boiler kwam duurder uit dan profijt dat ik zou doen..

 51. 9 panelen voor een gewoon gezin kook op gas en warm water ook gas gebruik weinig droog kast heb al overproductie en heb nog de maand september bij een zonnige maand kom ik aan productie die fabrikant/installateur beloofde kostprijs installatie 6750 euro wel mag elektriciteit installatie niet veroudert zijn na 10j installatie terug verdient al er geen taksen meer bijkomen

 52. Chadya schreef:

  Wij hebben ze van december betalen elke maand 35 euro ongeveer. Maar hebben nu al genoeg over om de winter te overbruggen.

 53. Ik heb offerte gekregen via groepsaankoop o-vl. Ik zou jaarlijks een kleine 800 euro elektriciteit minder moeten betalen dan nu.. ze zeggen wel best een 20 jr garantie bijnemen (785 euro) maar dan geven ze 20 jr garantie (ook op het aantal kilowatt dat je volgens hen moet produceren en ook op de omvormer die normaal tussen 12 a 15 jaar moet vervangen worden)..
  Ik heb wel nu een dag, nacht meter en die man zag daar weinig problemen in, maar daar zit ik toch met serieuze vragen…

 54. ik zou sowieso overschakelen op enkelvoudig tarief, de meter moet dan niet vervangen, enkel een zekering uitgetrokken worden, maar moet gebeuren door Infrax of wie bij jou die kast ook beheert. Is een werkje van 2min, maar ik heb er wel 75€ voor moeten neertellen toen

 55. Ik lees hier dat het beste is om een enkelvoudig tarief te hebben? Waarom? Wij hb nog dag en nacht, zonnepanelen besteld. Wat als het zo blijft?

 56. Dubbele teller lukt perfect.
  Je moet dan enkel er aan denken om tijdens de daguren de wasmachine, vaatwas, droogkast, … te gebruiken.
  Op je nachtteller heb je enkel productie tijdens het weekend, 2/7 van de week dus.

  Wij hebben ze 6 jaar en betalen slechts 35€/maand voor een gezin met 2 kinderen.

 57. omdat je overdag je teller gaat terugdraaien door de zon, maar bij het nachttarief komt er enkel bij. Dus om alles te kunnen dekken heb je best maar 1 teller. die draait dan terug door de dag om je verbruik van ’s nachts ook te dekken.

 58. Wij kunnen niet ons volledig verbruik opwekken wegens te klein dakoppervlak. Hebben ook een dubbele teller en was dus wel ’s nachts daar dit dan voor ons goedkoper is. Van leverancier zijn wij dit jaar omgeschakeld van essent naar luminus. Groepsaankoop was voor ons niet voordeliger. Er bestaat een website waar je dat perfect kunt laten uittellen om te zien welke leverancier voor u de voordeligste is

 59. Is dit echt ?
  Hebben zonnepanelen die 2300kw per jaar leveren.
  Ook dag/nacht tarief.
  Dus jullie raden aan bij terugdraaien overdag wél te wassen ipv nacht tarief?

 60. Wij hebben er die jaar liggen nog geen spijt wel geen certivicaten meer, nog 30 euro per maand.

 61. Hou rekening dat de omvormer na een jaar of 5 zijn geest geeft. Neem een firma die al lang dit doet. er zijn er heel veel over de kop gegaan toen ze de subsidies afschaften. Dan kan je fluiten achter de garantie tenzij de fabrikant zijn garantie dan. Zelf meegemaakt. Contract met alle pechverhelping voor 10 jaar en na 3 jaar stopt deze firma ermee Was Belisol zonnepanelen.

 62. Mss een bijkomende vraag hier ivm de zonnepanelen. Wij hebben er sinds dit jaar maart 14 liggen, kunnen wij ze nog inbrengen in de belastingen voor volgend jaar dan? Sommige zeggen van niet en andere zeggen van wel?

 63. Wij hebben er ook liggen. Hebben nog recht op groencertificaten. Hadden we die niet gehad betalen we jaarlijks 12000€. Nu met de certificaten betalen we om en bij de 5000€. (Zelfstandige.gespecialiseerd in zoutwater.)

 64. Niet helemaal vergelijkbaar maar wij huren een huis met zonnepanelen. Wij hebben in april een afrekening gekregen van 560 euro. Dit was 350 euro prosumententarief en voor de rest kosten om onze “overschot” op het net te zetten.

 65. Sinds juni jl trotse eigenaar van zonneboiler en -panelen. Premie voor boiler en een mimieme terugtrekking van merk, voor de zonnepanelen niets (enkel terugtrekking van BTW in belastingen volgend jaar)…. marsmannerjes mogen altijd passeren :p


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.